Bohumín rozdělí mezi zaplavené domácnosti přes 60 milionů korun vládní pomoci

Více než patnáct set domácností v Bohumíně dosáhne na mimořádnou vládní pomoc po zářijových záplavách. Město proto požádalo Státní fond životního prostředí o zhruba 60 milionů korun. Podmínky vyplácení finanční podpory musí schválit zastupitelstvo, které se sejde 11. listopadu. Aby se peníze dostaly k lidem co nejdříve, začne radnice přijímat žádosti od 4. listopadu.

Vláda uvolnila jako mimořádnou pomoc domácnostem postiženým povodněmi průměrně 40 tisíc korun na domácnost. Peníze posílá formou dotace obcím, které si samy rozhodují o konkrétní výši podpory pro obyvatele zasažené velkou vodou. „Je dobře, že se znalostí skutečné míry zaplavení v jednotlivých částech můžeme vytvořit pravidla, aby byla pomoc co možná nejspravedlivější. Je to zároveň velmi citlivé a zodpovědné rozhodnutí. Dospěli jsme k závěru, že peníze budeme vyplácet formou daru a vytvoříme dvě kategorie. V jedné budou obyvatelé, kteří měli zaplavené celé sklepy v rodinných domech, většinou včetně technologií. Ve druhé pak domácnosti s vytopenými obytnými prostory, ať už v domech či bytech,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha.

V Bohumíně po zářijové povodni dosáhne na mimořádnou vládní pomoc více než patnáct set domácností. Foto: Pavel Čempěl

Domácnosti se zaplavenými sklepy v rodinných domech obdrží maximálně 20 tisíc korun. Podle toho, kolik se jich o finanční pomoc přihlásí, se bude odvíjet částka pro domácnosti se zaplavenými obytnými prostory. Podle předběžných propočtů by mohlo jít až o 85 tisíc korun. Podpora se netýká zaplavených sklepních kójí domácností, které žijí v bytovém domě. V Bohumíně jich byly tisíce. „Podmínky dotace ze strany státu to neumožnují. Peníze se mají dostat k lidem, kteří měli v zatopených sklepích technické zázemí nezbytné pro chod domácnosti, tedy kotle, bojlery, baterie k solárním panelům a podobně. Musí jít o nezbytné vybavení, nikoli věci osobní spotřeby, vybavení pro sport a volný čas, což jsou nejčastější předměty uložené ve sklepních boxech bytových domů,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Vedení města se shodlo, že podmínky vypsané Státním fondem životního prostředí nejsou jednoznačné. Kritizovalo zejména povinnost obcí kontrolovat, zda u podpořených domácností nedošlo k takzvanému dvojímu financování úhrady škody z více zdrojů. „Podali jsme řadu dotazů na metodiky dotační výzvy, konzultovali jsme podmínky i s Krnovem, Opavou a Ostravou, uskutečnila se i koordinační schůzka zástupců měst pod vedením hejtmana. Je pravděpodobné, že bude docházet k dalším úpravám ze strany státu, protože program je živý a po posledním jednání starostů obcí s ministry vyvstala řada připomínek a požadavků na změny,“ dodal starosta.

Žádost o poskytnutí finanční podpory a čestné prohlášení musí lidé podat nejpozději do 30. listopadu. Formulář si budou moci od 4. listopadu vyzvednout na podatelně v budově A městského úřadu, případně stáhnout z webu města. S vyplněnou žádostí a platným průkazem totožnosti se musí dostavit osobně na finanční odbor radnice, kde se žádost zaeviduje do registru. Podmínky posuzování žádostí projedná v listopadu městské zastupitelstvo. Vyplácení peněz pro konkrétní domácnosti pak ještě musí posvětit rada. „Peníze odešleme nejpozději do čtrnácti dnů od rozhodnutí na číslo účtu, které lidé uvedou v žádosti. Jiná forma vyplácení, například v hotovosti, není možná,“ podotkla tajemnice Městského úřadu Bohumín Eva Giecková s tím, že podrobné informace najdou žadatelé o podporu na webu města, jsou zveřejněné formou Nejčastějších otázek a odpovědí.

/zr/

Ilustrační foto: Pavel Čempěl

Na téma letošní zářijové povodně v Bohumíně jsme psali například zde: https://moderniobec.cz/v-bohumine-povoden-obnovila-tlak-na-odstraneni-nelegalniho-odpadu/ zde: https://moderniobec.cz/bohumin-resi-spravedlive-rozdeleni-vladni-pomoci-po-povodnich/ i zde: https://moderniobec.cz/cez-teplarenska-obnovila-dodavky-tepla-a-teple-vody-do-bohumina/ .

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down