Ve městě Rudolfov na Českobudějovicku odstartoval vůbec první projekt třídění kuchyňských odpadů, včetně živočišných zbytků, v Jihočeském kraji. Do třídění zbytků z kuchyně se díky moderním technologiím už zapojilo téměř 700 domácností – tedy tři čtvrtiny všech obyvatel města! Ojedinělý projekt má za cíl snížit množství směsného komunálního odpadu. Není divu, že se výsledky dostavily velmi rychle: Díky novému projektu a dalším krokům radnice tak za jediný rok ve městě klesla produkce směsného komunálního odpadu o 31 kilogramů na osobu.
Díky novému přístupu k odpadovému hospodářství splnil Rudolfov přísné zákonné limity a vyhnul se zvýšeným poplatkům za skládkování. Klíčovou roli hrálo nejen zavedení sběru kuchyňského odpadu, ale i spuštění evidence ve sběrném dvoře a pohodlného svozu tříděného odpadu – konkrétně plastů a papíru přímo „od domu“. Změny navíc přinesly i další finanční efekt: Příspěvek od společnosti EKO-KOM vzrostl téměř o polovinu.
Spuštění třídění kuchyňských odpadů v Rudolfově je zásadním krokem odpadového hospodářství města. Úspěšné třídění odpadů z kuchyně je totiž nejjednodušším způsobem, jak podstatně zvýšit míru třídění a zásadně snížit objem směsného komunálního odpadu. Vyplývá to z analýz, které v tuzemských městech a obcích probíhají pod vedením výzkumníků ze společnosti JRK. Nádoby na směsný komunální odpad (SKO) totiž, podle zjištění analýz, obsahují přes třetinu biologicky rozložitelného odpadu (BRO). Z nich velkou část tvoří právě kuchyňské odpady.
„Věříme, že projekt, který u nás zavádí třídění kuchyňských odpadů, zvýší efektivitu nakládání s městskými odpady,“ vysvětluje starosta města Vít Kavalír a doplňuje: „Město s pomocí projektu vyjde vstříc náročným požadavkům nového zákona o odpadech. Předpokládáme totiž, že ve městě díky třídění zbytků z kuchyně klesne množství odpadů mířících na skládky.“
Nejdříve proběhla informační kampaň zaměřená na občany, aby věděli, proč se vyplatí kuchyňský odpad třídit, a co se s ním bude dít. Po kampani zapojené domácnosti obdržely sety na třídění kuchyňských odpadů, s jejichž pomocí můžou třídit přímo z kuchyní. Rozdalo se jich 680. Součástí setu jsou perforované košíky, rozložitelné sáčky, a také přehledná brožura, jak při třídění postupovat. Do sáčků občané třídí veškerý kuchyňský odpad rostlinného i živočišného původu. Po naplnění sáčků je vysypou do nejbližší velké popelnice k tomu určené. V obci je umístěno padesát takových popelnic o objemu 120 litrů.
Gastroodpad z domáností se v Rudolfově sváží jednou týdně do kompostárny Velešín, kde se promění na kompost. Kuchyňský odpad nabízí obrovský potenciál, který může moderní kompostárna zužitkovat.
Městu Rudolfov je při realizaci a návrhu projektu třídění kuchyňských odpadů partnerem společnost JRK Česká republika. Jde o firmu, která nabízí nápaditá řešení, jak zlepšit nakládání s odpady. Má tři hlavní poslání: zvýšení míry třídění, předcházení vzniku odpadu a snížení množství směsného komunálního odpadu. Aby toho dosáhla, tak nabízí řešení na míru pro každé město či obec. Více na www.meneodpadu.cz
-tz-*
Na horním snímku: 120litrová nádoba určená pro odložení kuchyňského odpadu. Na území města se dvěma půl tisíci obyvatel je těchto nádob umístěno padesát. Vedle nádoby je na zemi vidět jeden ze sedmi stovek perforovaných košíků, které do projektu přihlášené domácnosti mají k dispozici a do nichž odkládají kuchyňské zbytky v rozložitelných sáčcích. Poté lidé takto naplněný košík odnesou k nejbližší k tomu určené popelnici a obsah košíku do ní vysypou. Ilustrační foto: JRK