01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Političky ze severu naučí Češky, jak se dělá politika

Podíl žen v české Poslanecké sněmovně je 19,5 %. V norském parlamentu je to 39,6 %. Mentoringový program je otevřen ženám-političkám ze všech úrovní politiky, i té komunální.

V české politice působí okolo 20 % žen. Obecně prospěšná společnost Fórum 50 %, usilující o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích, proto v říjnu spustila unikátní mentoringový program, jehož cílem je zvýšení počtu žen v české politice. A kde jinde čerpat inspiraci než v zemích, kde genderovou rovnováhu v politice dlouhodobě mají - v Norsku a Dánsku.

ZAPOJÍ SE POLITIČKY NAPŘÍČ STRANICKÝM SPEKTREM

V rámci pilotního mentoringového programu budou dánské a norské političky sdílet své zkušenosti se svými českými kolegyněmi. Politický mentoring, na němž se vedle Fóra 50 % podílí Severská obchodní komora a dánské velvyslanectví, bude trvat celkem 18 měsíců a bude do něho zapojeno 10 skandinávských a 10 českých političek.

Političky se během mentoringu osobně potkají celkem šestkrát - třikrát v Praze a třikrát v zemi mentorky. V mezidobí zůstanouv v pravidelném v kontaktu prostřednictvím e-mailu, Skypu či sociálních sítí. Mezi mentorkami je zastoupena například bývalá dánská poslankyně Irene Simonsen, zkušená norská komunální politička a starostka, Hilde Thorkildsen či Gina Lund, která v Norsku působila jako náměstkyně na Ministerstvu práce. Většina skandinávských političek má s mentoringem již zkušenosti.

V České republice byl program otevřen ženám jak z lokální, krajské, tak národní úrovně politiky. Výběr 10 »mentees« z více než 30 přihlášených političek probíhal zejména za účelem toho, aby nabízené schopnosti a zkušenosti mentorek odpovídaly konkrétním očekáváním, potřebám a cílům českých političek. Ženy zapojené do politického mentoringu jsou zastoupeny napříč stranickým spektrem - například Zuzana Kyliánová (TOP 09), Lucie Válová (ČSSD), Bronislava Malijovská (ODS), Michaela Suchardová (SZ), Monika Červíčková (ANO) či Dita Výborová (Starostové a nezávislí). V příštím roce bude spuštěn ryze český mentoringový program. Političky se budou zaměřovat především na výměnu praktických zkušeností. Během pražského setkání proběhl seminář pro veřejnost na téma kvótových opatření. Na semináři, který se konal na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, vystoupily se svými příspěvky také skandinávské političky zapojené do mentoringového programu. Vedle fungování kvót ve Skandinávii byl představen i český návrh na zavedení kvót.

Fórum 50 % mentoringovým programem reaguje mimo jiné na to, že se zastoupení žen v české politice dlouhodobě výraznou měrou nezvyšuje (Česká republika v žebříčku Meziparlamentní unie zaujímá 78. místo). V současnosti je zastoupení žen v Poslanecké sněmovně 19,5 %, v Senátu 18,5 %, v Evropském parlamentu 23,8 %, v krajských zastupitelstvech 19,7 %. Po nedávných komunálních volbách sice činí podíl zastoupení žen v zastupitelstvech měst a obcí 27,1 %, ale v rámci statutárních měst a hlavního města Prahy se jedná o 22,7 %. Mentoringový program podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

MARKÉTA MOTTLOVÁ

Fórum 50 %, o.p.s.

Mentorka Gina Lund (vlevo) a její mentee Lucie Válová (uprostřed) na recepci na Norském velvyslanectví v Praze.

FOTO: FORUM 50 %

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down