01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vesnicí roku 2014 jsou Kateřinice na Vsetínsku!

Kateřinice, tisícihlavá obec v Hostýnských vrších, se prosadily mezi dalšími 305 obcemi, které se letos do této prestižní soutěže přihlásily. Na pomyslných stupních vítězů jí na celkově druhé příčce sekundovala obec Ořechov (okr. Žďár nad Sázavou), »bronzový« stupínek obsadila Nová Hradečná (okr....

Kateřinice, tisícihlavá obec v Hostýnských vrších, se prosadily mezi dalšími 305 obcemi, které se letos do této prestižní soutěže přihlásily. Na pomyslných stupních vítězů jí na celkově druhé příčce sekundovala obec Ořechov (okr. Žďár nad Sázavou), »bronzový« stupínek obsadila Nová Hradečná (okr. Olomouc).

Vyhlášení výsledků jubilejního 20. ročníku soutěže se uskutečnilo v září v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem. Podle starosty Kateřinic Vojtěcha Zubíčka největším přínosem zapojení do soutěže je to, že se všichni obyvatelé obce dali dohromady, aby Kateřinice co nejlépe reprezentovali před celou republikou. Začali ještě více spolupracovat a všichni se zapojovali do života obce. Bohatý kulturní, společenský a spolkový život však v obci má už dlouholetou tradici. Aktivní jsou fotbalisté, hasiči i skauti, působí tam sbor Českobratrské církve evangelické a známý je i soubor hry na ruční zvonky Zvonky dobré zprávy.

Zanedbatelná není ani dvoumilionová odměna za vítězství. »Samozřejmě bude záležet na zastupitelstvu, jak rozhodne o jejím využití,« řekl Moderní obci Vojtěch Zubíček. »Ale myslím si, že ji použijeme hlavně na náš velký projekt Mobilita obce Kateřinice. Předsevzali jsme si jím bezbariérově zpřístupnit a propojit společensky významné objekty a místa v naší obci.« Kateřinice již dříve vstoupily do Národního rozvojového programu mobility pro všechny, který podporuje realizaci komplexních bezbariérových tras ve městech a obcích.

Vyhlašovateli soutěže Vesnice roku jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Obce přihlášené do soutěže jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Kateřiničtí se neztratili ani při vyhlašování výsledků soutěže v Luhačovicích.

Z večerního jamboree v Kateřinicích po návratu delegace obce z Luhačovic.

Vojtěch Zubíček: Bez týmu obětavých lidí by vítězství v soutěži bylo nemyslitelné.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down