01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státní energetická inspekce se zaměří na kontrolu PEN

Průkazy energetické náročnosti (PEN) spotřebitele informují o nákladech na energie v nemovitosti. Čím dál častěji se ale setkáváme s průkazy nekvalitně zpracovanými. Jak poznat nekvalitně zpracovaný průkaz a čeho se vyvarovat?

Na toto zajímavé téma odpovídal pro Moderní obec Mgr. Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, podporující energeticky úsporné stavebnictví. Aliance reprezentuje 280 českých firem a podílí se mimo jiné na implementaci evropské legislativy v České republice.

Obce měly povinnost zpracovat na veřejné budovy průkazy energetické náročnosti. Průkazy ale mohou být údajně chybné. V čem?

Zákon říká, že vlastník budovy byl povinen pro budovy užívané orgánem veřejné moci zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti. Povinnost byla už k 1. červenci 2013 pro budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 500 m2. Bohužel, v této době byly některé průkazy zpracovávány opravdu nekvalitně, firmy se podbízely cenou a veřejná správa musela často jít na nejnižší nabídku. Byly případy, kdy firmy poslaly zpracovat průkaz nějakého brigádníka, nebo dokonce nikdo ani nebyl v domě fyzicky přítomen. Průkazy tak byly samozřejmě v řadě parametrů zpracovány špatně, například je počítáno s jiným zdrojem tepla pro vytápění, případně jsou použity špatné parametry tohoto zdroje (např. vyšší účinnost výroby tepla). Někdy nebyl započítán zase zdroj chlazení vzduchu nebo byl nadhodnocený či podhodnocený izolační standard obalových konstrukcí. Výsledkem je pak samozřejmě nesoulad s realitou, může vyjít úplně jiné číslo a nemovitost je špatně zatříděna (zpravidla lépe). Pak ale nesedí ani provozní náklady, což je velmi nešťastné.

K čemu průkaz energetické náročnosti budovy vlastně je? Mnozí ho považují za zbytečnou práci navíc.

Informace na průkazu dává přesnou představu o tom, jaké budou náklady na provoz budovy. Speciálně u veřejných budov může dobře zpracovaný průkaz odhalit také zbytečné plýtvání energiemi, zpracovatel může na základě jeho výsledku navrhnout opatření na úsporu energie a uspořit tak obci, tedy i občanům, nemalé peníze. Průkaz se bude také hodit jako podklad pro zpracování jakékoliv žádosti o dotaci na renovaci budovy. Opodstatnění má i u soukromých objektů. Informace z něj poskytne kupujícímu důležitou informaci o tom, jak je dům energeticky náročný. Například rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tis. Kč na platbách za energie ročně.

Co lze v případě podezření na takto nekvalitně zpracovaný průkaz dělat?

Státní energetická inspekce (SEI) se začíná zaměřovat na kontrolu PEN, takže není nic jednoduššího než jí podat podnět ke kontrole. Zpracovatel v případě zjištění může dostat tučnou pokutu do sto tisíc korun za každý špatně zpracovaný průkaz, při opakovaném pochybení může přijít o licenci.

Na co si dát tedy při výběru zpracovatele pozor?

Podezřelé je, když někdo nabízí zpracování průkazu za neobvykle nízkou cenu. Jedná se o poměrně složitý proces a průkaz za pár tisíc na velkou budovu zkrátka není možné kvalitně zpracovat. Je dobré dát také na reference od známých. Zadavatel by měl mít možnost odmítnout nabídku, která je za poloviční cenu, než ostatní. Doporučuji si také v zadávací dokumentaci vyžádat i zpracování doporučených opatření k úsporám energie v budově. To může být pro veřejnou správu nejdůležitější část průkazu.

Petr Holub: Příliš nízká cena za zpracování PEN může být varovným signálem.

FOTO: ŠANCE PRO BUDOVY

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down