01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vila bude díky studentům úspornější

Studenti středních odborných škol zakládají vlastní energetickou agenturu, hledají úspory energií a využití obnovitelných zdrojů v konkrétních objektech. Své návrhy konzultují s odborníky z řad firem věnujících se úsporám energií. Oslovený klient (firma, instituce, škola...) zadá požadavek hledání...

Studenti středních odborných škol zakládají vlastní energetickou agenturu, hledají úspory energií a využití obnovitelných zdrojů v konkrétních objektech. Své návrhy konzultují s odborníky z řad firem věnujících se úsporám energií. Oslovený klient (firma, instituce, škola...) zadá požadavek hledání úspor energií ve své provozovně.

Středisko ekologické výchovy Sever realizuje mezinárodní projekt s názvem »Studenti ve spolupráci s odborníky navrhují úspory energií a získávají praxi«. Středisko chce rozvíjet spolupráci mezi učňovským školstvím a klienty, kteří opravdu hledají řešení úsporných opatření. Jeden z hlavních cílů je propojit školní teorii s praxí, studenty seznámit s reálným pracovním trhem a poskytnout jim prostor pro získávání kontaktů mezi odborníky a firmami.

V prvním kole hledali studenti úsporná opatření pro objekt se širokým využitím Pálenka - Úpice. Stará vila, která bude sloužit jako hudební klub, restaurace a vyvařovna. Řešili systém vytápění, zateplení, využití solárních panelů atd.

První kolo soutěže vyhrála skupina z Vyšší odborné školy stavební a Střední průmyslové školy stavební arch. Jana Letzela v Náchodě. »Vítězný projekt byl skutečně dobře promyšlený, odborně zpracovaný, a navíc profesionálně odprezentovaný,» hodnotí výsledek Jakub Vebr, lektor výukových programů střediska Sever. Majitel objektu Pálenka - Úpice hodlá dle vítězného řešení jednotlivá úsporná opatření realizovat.

Díky projektu financovanému z evropského programu Leonardo da Vinci si studenti prohloubili nejen odborné znalosti v oboru energetických úspor a obnovitelných zdrojů, ale získávali zkušenosti i v oblasti rozvoje PR, museli totiž vytvořit jméno agentury (imaginární firmy), logo, moto a webové stránky.

Z každého soutěžního kola vzejde vítěz, který se zúčastní mezinárodního setkání v Polsku.

Studenti hledají úsporná opatření, a navíc si tvoří síť kontaktů mezi odborníky.

FOTO: SEVER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down