01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministerstvo financí: Růst vládního dluhu se zpomaluje

Květnové vydání publikace Fiskální výhled České republiky zveřejnilo na svých internetových stránkách (www.mfcr.cz) Ministerstvo financí (MF) ČR. Dokument je zaměřen především na hospodaření sektoru vládních institucí včetně mezinárodního srovnání. Květnový Fiskální výhled je doplňkem...

Květnové vydání publikace Fiskální výhled České republiky zveřejnilo na svých internetových stránkách (www.mfcr.cz) Ministerstvo financí (MF) ČR. Dokument je zaměřen především na hospodaření sektoru vládních institucí včetně mezinárodního srovnání. Květnový Fiskální výhled je doplňkem Konvergenčního programu ČR, vydaného v dubnu.

Strategie fiskální politiky vlády počítá pro rok 2014 s využitím fiskálního prostoru k podpoře domácí ekonomiky, alespoň částečným posílením některých výdajů s prorůstovým efektem. Resort financí odhaduje deficit vládního sektoru pro rok 2014 ve výši 1,8 % HDP. S mírným impulzem oživující se ekonomice ze strany fiskální politiky MF ČR počítá rovněž v roce 2015, kdy předpokládá celkový deficit ve výši 2,3 % HDP. V dalších dvou letech výhledu, kdy se výkonnost ekonomiky přiblíží svému potenciálu, je fiskální politika nastavena neutrálně.

Od roku 2009 do roku 2012 podíl vládního dluhu na HDP rostl rychlejším tempem v důsledku ekonomického vývoje. Pokles dluhové kvóty předpokládaný pro rok 2014 byl způsoben především dalším zapojením likvidity systému vládního sektoru a vyšší efektivitou jejího řízení.

Fiskální politika je dlouhodobě vnímaná jako kredibilní, což například letos 16. května potvrdilo ratingové hodnocení agentury Fitch či výnosy desetiletých státních dluhopisů, kde se Česká republika nachází mezi čtvrtinou zemí s nejnižším výnosem v rámci Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down