01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Olomouc podporuje kluby pro dříve narozené

Minulý měsíc otevřela Olomouc už 18. klub určený občanům vyššího věku, tentokrát v městské části Droždín. Nové zázemí pro setkávání a aktivní trávení volného času získali senioři v zrekonstruovaných prostorách areálu tamní mateřské školy a na stejné adrese našla své útočiště i pobočka městské...

Minulý měsíc otevřela Olomouc už 18. klub určený občanům vyššího věku, tentokrát v městské části Droždín. Nové zázemí pro setkávání a aktivní trávení volného času získali senioři v zrekonstruovaných prostorách areálu tamní mateřské školy a na stejné adrese našla své útočiště i pobočka městské knihovny a komise městské části, které původně sídlily v hasičské zbrojnici.

»Jsme si vědomi nutnosti systematicky se věnovat narůstající skupině aktivních seniorů, proto jsme se rozhodli vytvořit další zázemí pro jejich setkávání,« uvedla náměstkyně primátora pro oblast sociální politiky Eva Machová. »Lidí nad šedesát let žije ve městě téměř čtvrtina, v žádném případě však nechtějí podzim svého života trávit v ústraní. Usilujeme o to, aby kluby byly dostupné nejen v centru a okolí, ale i ve všech jeho částech. Jsem ráda, že se to postupně daří.« Loni město otevřelo také kluby na Svatém Kopečku a na Lazcích, další projekt se chystá v Řepčíně.

Vhodné prostory pro činnost klubu se podařilo najít v bývalém třípokojovém bytě, který patřil k droždínské mateřské škole. »Byt v celkově nepříliš udržovaném stavu byl delší dobu neobsazen,« popsal vedoucí oddělení sociálních služeb magistrátu Zdislav Doleček. »Jedna místnost bude sloužit pobočce knihovny, druhá komisi a třetí klubu seniorů.« Největším problémem objektu byla vzlínající vlhkost. V rámci stavebních prací musela být provedena chemická injektáž, výměna omítek, okopy a drenáž z vnější části objektu. Náklady na rekonstrukci si vyžádaly 250 tisíc korun.

Statutární město Olomouc je v současnosti zřizovatelem a provozovatelem osmnácti klubů a jedné klubovny pro seniory. Město hradí provozní náklady a každoročně přispívá na jejich modernizaci a vybavení částkou okolo dvou milionů korun.

Celkově je v klubech seniorů registrováno víc než 900 členů. Kromě akcí, které pro kluby pořádá magistrát, si organizují svou náplň podle zájmu a možností svých členů. Ve všech klubech se pravidelně konají besedy, přednášky, ale též se organizují poznávací zájezdy.

Průměrný počet členů v jednom klubu se pohybuje od 25 do 100, v závislosti na velikosti prostor. Kromě klasické klubové činnosti fungují v pěti z nich také výdejny stravy a veřejný internet.

Podle posledního sčítání lidu žilo začátkem května 2012 v Olomouci přes 24 tisíc občanů starších 60 let. Mezi léty 2000 až 2050 odborníci předpokládají, že se podíl počtu obyvatel nad 80 let zvýší na trojnásobek a počtu stoletých a starších až 15,5 krát.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down