01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dolní náměstí v Olomouci nabízí silné vjemové zážitky ve dne i v noci

Přístup, s nímž je koncept osvětlení tohoto prostoru pojat, vybočuje z mantinelů osvětlení náměstí pro každodenní provoz a nabízí nové, neotřelé možnosti k oživení atmosféry při různých příležitostech, podle nálady i typu akce.

Rekonstrukce historického Dolního náměstí v Olomouci - a především jeho osvětlení, posunuje vnímání toho, jak lze pracovat s osvětlením veřejného prostoru, na zcela novou úroveň.

VÝCHOZÍ SITUACE

V hanácké metropoli představuje Dolní náměstí historicky významný městský prostor, jehož vývoj je spojen s počátky města Olomouce. V 19. a 20. století se užívání náměstí ustálilo jako významný tržní prostor. V posledních letech se z náměstí stalo parkoviště s téměř stovkou parkovacích míst. Náměstí tak plnilo pouze komunikační funkci, tj. pro parkování vozidel a průchod obyvatel z jednoho svého konce na druhý a postupně ztratilo funkci místa pro setkávání obyvatel.

VÝZVA

Cílem rekonstrukce bylo vrátit náměstí jeho základní obchodní, kulturní i společenský rozměr. Současně se měl snížit počet parkovacích míst a náměstí mělo získat charakter bezbariérového prostředí pro nejrůznější společenské aktivity. To vše s využitím osvětlení, jež by umožňovalo vytvořit slavnostní i komorní atmosféru, včetně iluminace památek. Východiskem návrhu bylo vytvoření osvětlovací soustavy se sloupy nesoucími až pět svítidel a dosažení dojmu scény osvětlené světlomety, jejichž nastavení lze měnit pro konkrétní příležitost a účel.

»Dokončením oprav Dolního náměstí v Olomouci byl završen dlouholetý proces hledání vhodného uspořádání veřejného prostoru sloužícího potřebám obyvatel, návštěvníků i dopravy. Použití nových svítidel nastavených v různých světelných režimech výrazně přispělo k víceúčelovému využívání prostoru náměstí,« poznamenává Ing. arch. Pavel Pospíšil ze Studia PRAK s. r. o..

NÁVRH ŘEŠENÍ

Zadání investora a představa architekta vyústily v řešení prostoru na míru. Speciálně pro tuto aplikaci bylo vyvinuto uchycení svítidel na sloupy, které umožňuje jejich osový pohyb o +/- 20°. Svítidla samotná je navíc možné vertikálně nastavit a díky tomu se osvětlení přibližuje osvětlovacím soustavám podobným těm, které se používají pro co nejflexibilnější nasvětlení prostoru. Svítidla, sestavená na stožárech ve funkčních kombinacích a ovládacích okruzích, jsou schopna vytvořit různé režimy svícení. Toto versatilní řešení umožnilo »scénografické osvětlení« ploch Dolního náměstí a osvětlení přizpůsobovat jak typu příležitosti, tak požadovanému efektu.

Náměstí je osvětleno dvěma typy svítidel na dvou typech sloupů. Svítidla UrbanScene (teple bílá barva světla) plní primární funkci nasvětlení pěších a vozidlových koridorů. Halogenidové světlomety Decoflood osvětlují centrální prostor při slavnostních příležitostech a slouží pro iluminaci pa-mátek. Mezi Dolním a Horním náměstím jsou svítidla UrbanStar. Svítidla poskytují skvělou rovnoměrnost a dostatečnou hladinu osvětlení i pro motorizovaný provoz a zároveň osvětlují přilehlé chodníky, ale neosvětlují fasády přilehlých domů.

VÝHODY

Náměstí ve své nové podobě navrátilo obyvatelům města důstojný veřejný prostor. Omezením parkovacích míst v centru Olomouc získala zpět identitu města prodchnutého historií. Osvětlení dokáže navodit atmosféru podle typu příležitosti: slavnostní při společenských akcích, stej-ně jako nočního klidu či intimity a pocitu bezpečí pro chodce.

Rychlá fakta

Klient/investor: Statutární město Olomouc

Projekt: Rekonstrukce Dolního náměstí, Olomouc

Rok realizace: 2013

Svítidla/zdroj: UrbanScene, Decoflood, UrbanStar / Cosmopolis

Projektová podpora: Ivo Opletal, Philips Česká republika, s. r. o.

Výrobce a dodavatel svítidel: Philips N.V.

Odpovědný projektant: Ing. arch. Pavel Pospíšil, Studio PRAK s. r. o.

Spoluautor koncepce osvětlení: světelný technik Ing. Petr Novotný, Lightservis

ZDROJ: STATUTÁRNÍ MĚSTO OLOMOUC

Kontakty

Ing. arch. Pavel Pospíšil

- Studio PRAK s.r.o., 28. října 5, 779 00 Olomouc, Česká republika

- email: studioprak@studioprak.com

- www.studioprak.com

- mobil: +420 737 384 688

Ivo Opletal - Account Manager Philips Outdoor Lighting

- Philips Česká republika s. r. o., Šafránkova 1,155 00 Prague 5, Czech Republic

- e-mail: ivo.opletal@philips.com

- tel.: +420 233 099 380, mob.: +420 725 871 334

Projektant Pavel Pospíšil dokázal využít nových svítidel nastavených v různých světelných režimech, což výrazně přispělo k víceúčelovému využívání náměstí.

Svítidla UrbanScene (teple bílá barva světla) plní primární funkci nasvětlení pěších a vozidlových koridorů.

Osvětlovací soustava na Dolním náměstí sestává ze sloupů nesoucích více svítidel.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down