01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Městský mobiliář, který redukuje smog

Řada nápadů, jak vylepšit veřejný prostor a zároveň řešit problémy se znečištěným ovzduším vzešla ze soutěže Města bez smogu, kterou pro studenty a začínající odborníky uspo-řádala společnost Českomoravský cement, a.s. Prohlédněte si lavičky, dlažby, květináče nebo fontány na stránkách www.bezsmogu.cz a inspirujte se některým ze zdařilých návrhů objektů veřejné vybavenosti také pro vaši obec.

Navržené objekty, ať už jde o městský mobiliář nebo výtvarná díla kromě své praktické a estetické funkce také aktivně čistí vzduch ve svém okolí. Děje se tak prostřednictvím použití speciálního cementu s technologií TX Active, který na sebe díky fotokatalytickému jevu za spolupůsobení UV záření váže škodlivé oxidy dusíku hlavní původce smogu.

Níže představujeme vybrané návrhy stacionárního nebo modulárního systému městského mobiliáře. Pro další informace o možnostech užití materiálu nebo zprostředkování kontaktu s tvůrci návrhů kontaktujte organizátora soutěže společnost Českomoravský cement.

OSTRŮVKY KLIDU UPROSTŘED MĚSTSKÉHO RUCHU

Návrh »Kašna - lavička - strom« předsta-vuje městský ostrůvek, jenž nabízí místo pro schůzku, osvěžení či odpočinek ve stínu stromu u pramene čisté vody. Jednotlivé prvky lze kombinovat a použít v různých městských prostorech, na náměstích, ulicích, pěších zónách, parcích i zahradách.

Základní půdorysný rozměr 3,2 x 3,2 m lze seskládat díky několika základním částem do podoby rohového nebo čtvercového uspořádání. Materiál potřebný pro tento objekt je beton s technologií TX Active, dřevo, nerezové vodní trysky, hlína, voda a rostliny.

NADČASOVÝ MONOBLOCK

Další prvek městského mobiliáře s názvem Monoblock též reprezentuje multifunkční objekt s esteticky zajímavým řešením. Monoblock může být lavičkou, kašnou nebo například infopointem. Architektonické řešení zajistí jeho nadčasovost, technologie TX Active potom čistotu objektu i okolního ovzduší.

VARIABILNÍ MOBILIÁŘ

Z šesti betonových dílů lze sestavit libovolnou kompozici sloužící k posezení, ochraně stromů, vymezení dopravy, terénních úprav nebo jako umělecký prvek ve veřejném prostoru. Variabilní systém mobiliáře může být proveden v různých barevných odstínech a kombinacích a doplněn o dřevěné sedáky.

SLUNEČNÍ HODINY, NEBO LAVIČKA?

Netradiční sluneční hodiny »Activitik« slouží ve veřejném prostoru také jako místo posezení s přáteli nebo zábava i poučení v podobě interaktivních slunečních hodin.

Pozorovatel se postaví na aktuální měsíc na středovém pruhu, na blocích okolo pak může odečíst sluneční čas, jelikož sám se stává ukazatelem stínu hodin. Díky minimalistickému vzhledu je lze umístit na jakékoli slunné prostranství, náměstí i park, které citlivě oživí.

Variabilní systém městského mobiliáře.

Interaktivní sluneční hodiny Activitik oživí veřejné plochy.

Prvek »Monoblock« má nadčasový a praktický design.

Mobiliář »Kašna - lavička - strom« lze uspořádat do rohu nebo do čtverce.

ČESKOMORAVSKÝ CEMENT, A. S.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down