01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mobilita v komunikaci s občany bez hranic

Počet prodávaných smartphonů již celosvětově převyšuje počet prodávaných PC. Lidé stále častěji přistupují k internetu z mobilních přístrojů - chytrých telefonů a tabletů. Jaké možnosti a výhody v komunikaci s občany nové technologie přinášejí?

Průvodním jevem současného rozvoje je postupný přesun věcí, které člověk každodenně používá, do telefonu. »Chytré telefony již nahradily například adresáře, diáře, čím dál více pronikají také do sféry médií a knih, ale stávají se nepostradatelným pomocníkem i při cestování a v každodenním životě,« potvrzuje Petr Dvořák ze společnosti Inmite. »Využití mobilních chytrých telefonů pro komunikaci s úřady je další logický krok.«


CHYTRÁ ZAŘÍZENÍ OVLÁDAJÍ UŽ I DĚTI

Společnost Inmite má za sebou vývoj řady aplikací pro mobilní zařízení. Sám denně používám jednu z nich ke čtení Hospodářských novin ve svém iPadu a příležitostně další ke sledování pořadů na ČT 24 nebo poslechu hudby na YouRadio. Známá je také aplikace umožňující nákup jízdenek do pražské hromadné dopravy prostřednictvím SMS.

»Chytrý mobilní telefon se stává zařízením, jež bude brzy rozšířenějším, než jsou dnešní počítače. Operátoři podporují jejich prodej výhodnými datovými balíčky. Když se podíváme do světa, například v Norsku používá tablet nebo chytrý telefon dokonce 40 procent dětí ve věku do tří let, tak je jejich ovládání intuitivní. Nástup těchto zařízení je nesporný a pokud chtějí úřady efektivně komunikovat, měly by tohoto trendu využít,« podotýká Petr Dvořák.

Jaké nové možnosti chytré mobilní telefony přinášejí a jaké jsou výhody těchto technologií, si ukážeme na případových studiích. Některé z nich už ve světě či u nás existují, jiné jsou zatím jen v hlavách vývojářů.

TRANSPARENTNOST ANEB SVLÉKNĚTE SE DO TRENEK

Aplikace sloužící co největší otevřenosti veřejné správy by občané jistě uvítali. Jednu z nich můžeme nazvat Výsledky hlasování. Jejím cílem je umožnit občanům sledovat hlasování o klíčových zákonech. V seznamu zákonů, o nichž se bude jednat, si uživatel označí ty, které ho zajímají. Poté sleduje, jak který politik hlasuje, jak zákon postupuje z Poslanecké sněmovny do Senátu nebo jaký je celkový výsledek. Bonusem je možnost sledovat vše živě.

Cílem další aplikace z této kategorie, s pracovním názvem Zakázky, je zajistit vyšší transparentnost veřejných zakázek. Aplikace umožní je vyhledat (obecně, nebo podle regionu) a uložit do sledovaných. Následně uživatele při změně stavu zakázky informuje. Rovněž lze zobrazit detaily vítězné nabídky a sledovat stav plnění dodávky. »Bonusem může být též skutečnost, že uživatel bývá upozorněn na veřejné zakázky z města, v němž žije,« připomíná Petr Dvořák.

SNAŽTE SE BÝT UŽITEČNÍ

Z řady možností v této kategorii vybereme opět dvě. První aplikaci nazvěme Živnostník. Jejím cílem je usnadnit přístup k úřadům a zpřehlednit pravidla. Aplikace zobrazuje kontakty na důležité úřady, připomíná živnostníkovi zásadní termíny, obsahuje vestavěné daňové kalkulačky nebo nejpodstatnější zákony s výkladem. Bonusem se může stát integrace s evidencí vystavených faktur.

Statistiky při ruce se zase postarají o zpřístupnění dat ČSÚ na zařízeních typu tablet či telefon. Uživatel může dohledat výsledky průzkumů, které ho zajímají, na další klíčové je upozorňován. Sledování statistik není operací, jež by vyžadovala uživatelský vstup. Řešení »business intelligence« jsou často předělávána na zařízení typu tablet.

ČELEM K VOLIČŮM

Dostáváme se k oblasti, v níž bychom našli také tuzemské příklady. Aplikaci typu Hezčí město s úspěchem již několik let využívají například v Praze 6. Jejím cílem je efektivní řešení lokálních problémů lidí. Občané mohou vyfotografovat svým mobilním telefonem to, co je v jejich okolí trápí, a ihned snímek odeslat na úřad (např. rozbitá lavička, díra v silnici, nepořádek v parku). Ostatní občané pak dávají hlasy oznámeným problémům a sledují postup jejich řešení. Aplikace může rovněž nabízet kontakty místní samosprávy podle pozice uživatele.

Pro provádění průzkumů v regionu i na celostátní úrovni by se hodila aplikace Řekni to. Pokud by chtěl politik či zastupitel znát názor veřejnosti na určitou otázku, sestavil by nezávazný dotazník a předložil jej registrovaným uživatelům. Vyplnění dotazníku na mobilu je snadnější a pravděpodobnější než na webu. V případě patřičného zabezpečení by bylo možné tímto způsobem pořádat i místní referenda, v budoucnu třeba i volby.

ROZŠÍŘENÁ REALITA

Zajímavé uplatnění v budoucnu jistě nabídne i tzv. rozšířená realita. Nejčastěji se jedná o využití GPS, digitálního kompasu, připojení k internetu či dalších funkcí při snímání kamerou. Aplikace pak totiž tzv. ví, kde se uživatel s telefonem nachází a nač se přes kameru telefonu dívá. Na základě toho pak doplní do obrazu další informace, které jsou umístěny v internetové databázi.

Mnohé příklady najdeme i u nás pro využití QR kódů. K tomu je zapotřebí, aby například na určité památce, muzejním exponátu či zastávce naučné stezky byla umístěna destička s QR kódem. Pak stačí fotoaparát chytrého telefonu s internetovým připojením a aplikací, jež rozpozná QR kód, namířit na tabulku a uživateli se ihned objeví článek s rozšiřujícími informacemi.

 

JAROSLAV WINTER
šéfredaktor portálu Helpnet

 

Výhody chytrých zařízení

Snadno se používají, jsou intuitivní.

To, co ráno vezmeme do ruky jako první, je telefon.

Máme je vždy při ruce.

Vědí, kde se nacházíme (+-10 m).

Mívají kvalitní fotoaparát.

Jsou on-line, umí komunikovat se serverem.

Mají až čtyřprocesorová jádra.

 

Chytrá mobilní zařízení budou brzy rozšířenější, než jsou dnešní počítače. Podíváme-li se do světa, např. v Norsku používá tablet nebo chytrý telefon dokonce 40 procent dětí ve věku do tří let, tak je jejich ovládání intuitivní. Úřady by měly tohoto trendu také využít.

FOTO: Shutterstock

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down