01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní veřejné osvětlení pomohlo zlepšit tvář města

Náměstí Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem letos prodělalo kompletní urbanistickou proměnu. Historické jádro tak od června získalo nový příjemný a vlídný ráz a zvýšila se jeho atraktivita pro místní obyvatele i návštěvníky města.

Autorem urbanistické koncepce je akad. arch. Josef Matyáš z architektonického ateliéru AMS-Architect Matyas Studio. Projekt podpořený z ROP Střední Čechy zahrnul mj. rekonstrukci zpevněných komunikací, chodníků, parkovacích stání i nezpevněných cest v parku. Zároveň se vybudovaly nové a zrekonstruovaly stávající inženýrské sítě, byla revitalizována lipová alej a osazen nový mobiliář. Na náměstí včetně jeho parkové části bylo instalováno i nové veřejné osvětlení (VO).

Vezmu-li jako příklad právě veřejné osvětlení, jak moc je architekt u podobných projektů svazován faktem, že si »jen vybírá« stožáry a svítidla z katalogů, aniž by mohl ovlivnit jejich provedení, tvar...?

Architekt má dnes v tomto smyslu rozhodně větší svobodu než za minulého režimu. Tehdy se pokládalo za úspěch, když se třeba právě pro stožár veřejného osvětlení trochu originálněji zkroutila trubka. Nyní je výběr stožárů i svítidel nepřeberný. A právě silná konkurence vede k tomu, že mně dodavatel stožárů, společnost Urban Design, vyšel vstříc a podle mých výkresů své stožáry dále upravil a pro svítidla je opatřil i klasicky tvarovanými výložníky vyrobenými na zakázku. Urban Design je i dodavatelem mobiliáře pro náměstí a možná není od věci připomenout, že tento mobiliář nese lokalizaci v podobě znaku města.

Ve dne, kdy je veřejné osvětlení vypnuto, se nám může líbit či nelíbit umístění, tvar a provedení stožárů - a samozřejmě i vzhled svítidel. V noci zase vnímáme pouze světlo. Jak jste se s těmito dvěma stranami jedné mince vypořádal v Lysé?

V noci nastává fáze praktického využití veřejného osvětlení. V Lysé jsem kromě osvětlení ze stožárů volil i řadu zemních reflektorů, které nasvěcují tři výrazné pomníky v prostoru náměstí: pomník Bedřicha Hrozného, Mariánský sloup se sochou Panny Marie Immaculaty a pomník padlým občanům Lysé v 1. světové válce. Je to taková hra se světlem. U stožárů zase musíte dbát o to, aby z nich nevznikl »prales« - což už je i otázka onoho »denního vnímání« veřejného osvětlení, jak o něm hovoříte. Ale zároveň se musí dodržovat určitý rytmus rozmístění stožárů a respektovat mezi nimi vzdálenosti, které doporučil dodavatel svítidel Philips Indal. Na náměstí se setkává »studenější« světlo z kovových stožárů použité pro osvětlení vozovek s intimnějším teplejším osvětlením parkové části ze stožárů v kombinaci dřevo a kov.

Patří však moderní svítidla do historických center?

Pokud vím, tak LED Stela Square je opravdu nejmodernější a nejprodávanější LED svítidlo. Mě těší, že i na příkladu Lysé lze doložit, jak se moderně pojaté svítidlo vůbec neztratí v kontextu historického jádra města. Ano, ne vždy je snadné dohodnout se o tom s památkáři. Ale s podporou starosty a celé radnice lze čelit i ve veřejnosti ještě přežívajícím rigidním názorům, že do historického centra patří jen historizující design svítidel. Já podporu starosty Mgr. Jiřího Havelky měl. Dokonce bych řekl, že moderní vzhled stožárů veřejného osvětlení a svítidel spolu s moderním mobiliářem historický ráz dané lokality naopak ještě více zvýrazní. Vhodně volený kontrast moderního a historického je určitě působivější než se pokoušet památkovou zónu »zušlechťovat« kvazitvary svítidel.

Mohou moderní svítidla architektovi pomoci i svými technickými parametry?

U tohoto typu svítidel lze ladit chromatičnost světla. Například studenější bílé světlo odbarvuje parkovou zeleň do tmavé. Když však technici společnosti Philips Indal světlu z LED Stela Square přidali na jeho barevné teplotě, pak se zeleň rozzářila i v noci. Pod těmito svítidly zelená i v noci zůstala zelená. A stejné to bylo s dalšími barvami, které také »neztmavly«. Ono to však kromě estetického má i psychologický efekt: Jestliže se pod dopadem bílého světla barvy prostředí nemění na tmavou, pak se lidé na takto osvětleném prostranství cítí bezpečněji.

Veřejné osvětlení náměstí Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem

LED Stela Square, model použitý v Lysé nad Labem, je kompaktní svítidlo pro uchycení na sloup do výšky 5 m. Je tak perfektním svítidlem pro rezidenční oblasti, náměstí, parky, pěší zóny, okolí bodov apod. Jeho jednoduchý design je vhodný jak do městského, tak venkovského prostředí.

Veřejné osvětlení se svítidly LED Stela Square je v Lysé nad Labem. umístěno ve vnitřním prostoru parku a plní funkci parkového osvětlení. Světla jsou tam instalována na kónických parkových sloupech v provedení dřevo a kov. Barevné řešení svítidel a sloupů je sladěno s ostatními prvky městského mobiliáře. Světla jsou na výložnících vyrobených na zakázku společností Urban Design.

Výrobce svítidel: Philips Indal.

(www.indal-lighting.com, www.verejneosvetleni-led.cz)

Autor urbanistické koncepce akad. arch. Josef Matyáš (AMS-Architect Matyas Studio - www.ams-matyas.cz)

Více info na vyžádání: info@indal.cz

Architekt Josef Matyáš je autorem projektu rekonstrukce centra Lysé nad Labem.

Přívětivé osvětlení parku po setmění vybízí chodce, aby se tudy nebáli chodit.

Kónické stožáry VO v provedení dřevo a kov vhodně doplňují použitý mobiliář.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down