01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Senátu bude mít jasné hlavní slovo ČSSD

Na ustavující schůzi 1. schůzi Senátu Parlamentu České republiky v jeho 9. funkčním období, která se uskuteční 21. listopadu, letos v říjnu nově zvolení senátoři složí slib. Vyjednávání na základě povolebního rozložení sil v Senátu však už je v plném proudu. Senátoři totiž po každé obměně třetiny...

Na ustavující schůzi 1. schůzi Senátu Parlamentu České republiky v jeho 9. funkčním období, která se uskuteční 21. listopadu, letos v říjnu nově zvolení senátoři složí slib. Vyjednávání na základě povolebního rozložení sil v Senátu však už je v plném proudu. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele - předsedu a místopředsedy Senátu, ustanovují znovu výbory a komise Senátu a volí jejich vedení.

Po říjnovém 2. kole voleb do Senátu bude mít levice v horní komoře poprvé ústavní většinu 49 hlasů. ČSSD a KSČM (avšak za předpokladu podpory od senátora Vladimíra Drymla) k ní získaly ve volbách potřebných 14 křesel. ODS naopak deset mandátů ztratila, a proto bude mít pouze 15 senátorů, tedy nejméně od vzniku Senátu.

Opoziční ČSSD bude dostávat ze státního rozpočtu za senátory nově 41,04 mil. Kč ročně (o 5,99 mil. Kč více než dosud). Příspěvek pro ODS naopak po nynějších volbách do horní parlamentní komory klesne o 8,55 mil. Kč na 12,83 milionu. Díky zvolení dvou nezávislých kandidátů stát ročně ušetří 1,71 mil. Kč.

Rozdělení křesel v Senátu PČR (po volbách v říjnu 2012)

ČSSD 46

ODS 15

KDU-ČSL 3

TOP+STAN 3

KSČM 2

NK 2

Severočeši.cz 2

Strana zelených 1

Nestraníci 1

SZ 1

KDU-ČSL+NV 1

KDU-ČSLSZPiráti 1

STANHOPB 1

Ostravak 1

ZDROJ: ČSÚ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down