01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cenu Ratměřičtí převzali v Langeneggu

Obec Ratměřice (okr. Benešov), držitelka celorepublikového titulu Vesnice roku 2010, se neztratila ani v soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2012. Ratměřice postoupily mezi dvanáctku finalistů a získaly titul vicemistra Evropy (viz Evropa už zná i Komňu i Ratměřice, Moderní obec č. 8/2012, str. 3...

Obec Ratměřice (okr. Benešov), držitelka celorepublikového titulu Vesnice roku 2010, se neztratila ani v soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2012. Ratměřice postoupily mezi dvanáctku finalistů a získaly titul vicemistra Evropy (viz Evropa už zná i Komňu i Ratměřice, Moderní obec č. 8/2012, str. 3 - pozn. redakce). Odměnou se jim stala cesta na vyhlášení výsledků do rakouského Langeneggu, Vesnice Evropy roku 2010. Na zkušenou se tam koncem září vypravil z Ratměřic autobus plný lidí. »Všechno to tam spolu se mnou zažívalo dalších 50 zástupců ratměřických spolků. Bylo to jednak poděkování za jejich práci pro obec, ale také zajímavá příležitost vidět, jak propojení občanů se životem obce funguje jinde a co vše můžeme pro rozvoj Ratměřic ještě udělat,« zhodnotil cestu starosta Viktor Liška.

Ratměřičtí se v Langeneggu zúčastnili také velkého »evropského tržiště«, na němž se prezentovalo 35 evropských regionů z celkem dvanácti zemí. »Inspirující byl už samotný Langenegg, který má např. svoji měnu platnou ve vybraných místních obchodech. Podporuje komunitní rozvoj i místní ekonomiku. Zajímalo nás rovněž, jak tam pracují s obnovitelnými zdroji, mají třeba naučné stezky propagující jednotlivé druhy energie. Bylo to moc zajímavé,« dodal Viktor Liška.

Na odborných fórech se pak zástupci Ratměřic zapojili do řešení otázek budoucnosti venkovských evropských oblastí.

Zástupci Ratměřic na »evropském tržišti«, stejně jako na diskusních fórech prezentovali nejen svou obec, nýbrž také Mikroregion Džbány, Posázaví a Kraj blanických rytířů.

Viktor Liška s cenou pro svou obec ze soutěže Evropská cena obnovy vesnice.

FOTO: ELIŠKA MELICHAROVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down