01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeši políčí na přetížené kamiony

Od 1. září se Jihočeský kraj více zaměřuje na kontroly přetížených nákladních vozidel a kamionů. Dopravce, kteří své vozy přetěžují, navíc čekají podstatně větší sankce než dosud. Umožňuje to novela zákona o pozemních komunikacích. Podle nových pravidel mohou krajem pověřené osoby - za účasti...

Od 1. září se Jihočeský kraj více zaměřuje na kontroly přetížených nákladních vozidel a kamionů. Dopravce, kteří své vozy přetěžují, navíc čekají podstatně větší sankce než dosud. Umožňuje to novela zákona o pozemních komunikacích. Podle nových pravidel mohou krajem pověřené osoby - za účasti policie, celníků či dalších orgánů, které smějí vozidlo zastavit, převažovat vozidla na silnicích II. a III. tříd ve vlastnictví kraje, ale i na komunikacích I. třídy. Rada kraje tímto úkolem pověřila Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje.

»Řidiči si často oprávněně stěžují, že po našich silnicích jezdí přetížené kamiony, a ničí tak komunikace, které na to nejsou stavěné. Proto budeme v kontrolách nákladů pokračovat. Rozhodně chceme více chránit naše silnice II. a III. třídy, ale máme souhlas i ke kontrolnímu vážení na silnicích I. třídy,« uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Připomněl, že cílem kraje není získat více prostředků na pokutách, ale spíše preventivně působit, aby nedocházelo k ničení silnic na území kraje nezodpovědným chováním dopravců.

»Nyní jsou na území kraje k dispozici čtyři váhy, které chceme samozřejmě maximálně využít. Ve spolupráci s policií, celním úřadem a Centrem služeb pro silniční dopravu vytipujeme místa a úseky, kde by toto mobilní vážení mohlo probíhat. Půjde zejména o trasy, kde si kamiony zkracují cesty, přičemž tyto komunikace nejsou na těžký provoz technicky připravené,« dodal Jiří Zimola.

Novela upravuje také proces správního řízení. Dosud správní řízení v této oblasti vedl krajský úřad, od prvního září budou tuto agendu vyřizovat odbory dopravy obcí s rozšířenou působností. Těch je na jihu Čech 17. Loni krajský úřad udělil dopravcům kvůli přetížení vozidel pokuty ve výši asi 1,2 mil. Kč. Přetížené přitom bylo téměř každé třetí vozidlo.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down