01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rákosníčkova hřiště rostou v Česku jako houby po dešti

Historicky první Rákosníčkovo hřiště na Moravě bylo druhou červencovou sobotu slavnostně otevřeno v Brně. V Čechách se své premiéry Rákosníčkovo hřiště dočkalo o den později v Berouně. Děti z obou měst si na těchto hřištích mohou užít nové houpačky a prolézačky s motivy oblíbené pohádkové...

Historicky první Rákosníčkovo hřiště na Moravě bylo druhou červencovou sobotu slavnostně otevřeno v Brně. V Čechách se své premiéry Rákosníčkovo hřiště dočkalo o den později v Berouně. Děti z obou měst si na těchto hřištích mohou užít nové houpačky a prolézačky s motivy oblíbené pohádkové postavičky.

Rákosníčkova hřiště jsou projektem společnosti Lidl, která se letos rozhodla postavit a věnovat dětem po celé ČR celkem deset hřišť. Společnost k tomu nejprve oslovila více než dvě desítky měst, přičemž hlavním kritériem pro definitivní dohodu Lidlu s radnicí byla potřebnost hřiště v dané lokalitě. Společnost Lidl primárně hledala stará hřiště, která již dosloužila, a u nichž tak nastala akutní potřeba pořízení nových herních prvků. Někde pozemky nevyhovovaly velikostí, jinde byly příliš blízko frekventované silnice. Do úvahy se brala i vzdálenost od obytné zástavby, neboť někde si lidé hřiště nepřejí s ohledem na »hluk«, který hrající si děti způsobují.

Společnost Lidl se drží rovněž zásady, že pozemek pro hřiště musí vždy patřit městu, Lidl daruje »pouze« hřiště. To je pak ve správě města, které se o hřiště následně stará stejně jako o svá ostatní hřiště, tedy včetně zajištění úklidu, údržby a dohledu nad bezpečností dětí.

Letošní ročník je pilotní a teprve po jeho vyhodnocení bude možné s jistotou říci, v jaké podobě a za jakých podmínek bude projekt pokračovat. Nicméně společnost Lidl předpokládá, že Rakosníčkova hřiště budou v Česku přibývat i v dalších letech. Pokud však mají města zájem se do projektu zapojit, nezbývá jim nyní než ještě vyčkat. Průběžné informace o projektu Rákosníčkova hřiště jsou na: www.lidl-rakosnickova-hriste.cz.

V jihomoravské metropoli bylo hřiště vybudováno v Božetěchově sadu v Městské části Brno-Královo Pole. K jeho výbavě tam mj. patří skluzavka, houpačky klasické i pérové, pískoviště, kolotoč, domeček atd. Město Beroun pro hřiště vybralo lokalitu v Košťálkově ulici, kde dosud bylo jen pískoviště se skluzavkou. Rákosníčkovo hřiště tam dětem nabízí devět nových herních prvků, z nichž některé přímo pracují s motivem pohádkové postavičky. Ještě během letních prázdnin se otevřou Rákosníčkova hřiště v Karviné, Sokolově, Písku, Ostravě a po prázdninách ve Znojmě.

»Chceme dlouhodobě pomáhat ve městech, kde působíme. Po pečlivém zvážení jsme se rozhodli pro projekt, který podpoří aktivní trávení volného času malých školáků a předškoláků s jejich rodiči. V pilotní fázi projektu během letošního roku postavíme deset Rákosníčkových hřišť v celkové hodnotě 15 mil. Kč,« uvedl Michal Farník, jednatel společnosti Lidl. Podle jeho slov Lidl napřesrok vybuduje minimálně stejný počet hřišť jako letos.

Rákosníčkovo hřiště v Berouně má i tuto prolézačku.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down