01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poslanecká sněmovna schválila novelu RUD, na řadě je nyní Senát

Dolní parlamentní komora už poslala Senátu kompromisní variantu návrhu novely zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní - RUD). Půjde-li vše hladce, senátoři návrh novely schválí a...

Dolní parlamentní komora už poslala Senátu kompromisní variantu návrhu novely zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní - RUD). Půjde-li vše hladce, senátoři návrh novely schválí a prezident republiky zákon podepíše, novela by měla vstoupit v účinnost 1. 1. 2013.

Novelou se na spravedlivější hodnotu upravuje poměr rozdílu v příjmech ze sdílených daní »na hlavu« mezi hlavním městem a nejmenšími obcemi.

Návrhované úpravy RUD také významně - zhruba o 12 mld. Kč - navyšuje příjmy obcí a měst. Nejvíce si přitom polepší (minulou úpravou opomenutá) velikostní kategorie spádových obcí od 1501 do 20 tisíc obyvatel na dně tzv. U-křivky (viz Pět let na dně U-křivky: Jak dlouho ještě?, Moderní obec č. 5/2012). Uvedených 12 miliard korun má být pokryto převodem do sdílených daní obcí jednak přibližně 1,5 mld. Kč, které obce dosud dostávaly z kapitoly Všeobecná pokladní správa jako tzv. příspěvek na školství (letos tento příspěvek činí 1401 Kč na žáka), jednak 10,5 mld. Kč z některých zrušených národních dotačních programů, které se rovněž »rozpustí« do daňových příjmů obcí.

Naopak čtyřem největším městům - Praze, Brnu, Ostravě a Plzni - se podíl ze sdílených daní poněkud sníží. V absolutním vyjádření tato čtyři města obdrží v rámci RUD o celkem 1,1 mld. Kč méně než dosud (Praha o 0,65 mld. Kč, Brno o 203 mil. Kč, Ostrava o 158 mil. Kč a Plzeň o 90 mil. Kč méně). Přesto i v případě čtveřice největších měst jde o kompromis - původní návrh novely zákona o RUD z dílny Ministerstva financí (MF) totiž počítal s tím, že se těmto městům ubere celkem 5 mld. Kč.

Díky novele by obce podle MF měly napřesrok získat celkem 129,5 mld. Kč (současné RUD - jak uvádí MF - by obcím přineslo 117,5 mld. Kč). Tuto sumu má tvořit: predikovaný výnos sdílených daní 117,5 mld. Kč + prostředky ze státního rozpočtu, tj. uvedených 12 mld. Kč včetně začleněného příspěvku na školství 1,5 mld. Kč.

Nicméně Svaz měst a obcí ČR, který umožňuje obcím vypočítat si jejich předpokládané daňové výnosy v roce 2013 (viz: http://www.smocr.cz/kalkulacka-rud/), všechny zájemce o tuto službu nabádá, aby raději z výsledku odečetli nejméně 10 %.

Poslanec ČSSD Václav Votava pro novelu zákona o RUD spolu s dalšími 147 členy dolní parlamentní komory v závěrečném třetím čtení rovněž zvedl ruku. Upozorňuje však: »Jako diskutabilní vidím posílení RUD na úkor národních dotačních programů. O 10,5 mld. Kč, které se rozpustí do daňových příjmů obcí, tyto dotační programy přijdou. Jinak řečeno, řada obcí nebude moci s pomocí dotací realizovat řadu investičních záměrů. Vhodné programy totiž buď nebudou otevřeny vůbec, či nebudou mít alokovány dostatečné prostředky, aby se o ně obce a města mohly ucházet. Malá obec, která má i při posílení svých daňových příjmů poměrně malý rozpočet, prostě nebude schopna řadu investičních akcí uskutečnit. O jaké dotační programy konkrétně půjde, jsme se bohužel nedozvěděli. Přitom je pro obce důležité vědět, na co se ve svých záměrech připravit nebo naopak na co se nepřipravovat, protože by to byla zbytečná práce i vynaložené prostředky.«

Sdružení místních samospráv ČR i Svaz měst a obcí ČR kompromisní novelu vítají. Obě sdružení ji však považují jen za jakýsi předstupeň k dalším zásadnějším změnám ve financování obcí. SMS ČR (viz: http://www.smscr.cz/aktuality.php?id=184) např. tvrdí: »Do budoucna bude patrně opět třeba otevřít otázku financování malých obcí. Je totiž zcela zřejmé, že správa území vyžaduje u malých obcí a v málo zalidněných oblastech vyšší náklady, které se státu zpět mnohonásobně vracejí v podobě konsolidovaného a prosperujícího venkova.« A SMO ČR (viz: http://www.smocr.cz/cz/oblasti-cinnosti/financovani-obci/rud-schvaleno-v-poslanecke-snemovne.aspx) přizvukuje: »Věřme, že téma RUD se stane nyní méně politicky zajímavým, což může být první krok k nové diskusi o budoucnosti financování samospráv.«

Jednotlivá kritéria a jejich váhy v propočtu sdílených daní podle stávajícího znění zákona o RUD a návrhu jeho novely

Stávající znění Návrh mířící do Senátu
Rozloha katastrů (celková skutečná rozloha) 3 % Rozloha katastrů (max. 10 ha na obyvatele) 3 %
Prostý počet obyvatel 3 % Prostý počet obyvatel 10 %
Postupné přechody 94 % Postupné přechody 80 %
100 % Počet dětí MŠ, žáků ZŠ 7 %
100 %

ZDROJ: PSP ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down