01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pět sídlišť ožije díky programu Nadace OKD

Pět dosud málo využívaných nebo chátrajících areálů na moravských a českých sídlištích se brzy promění na místa, která budou sloužit lidem. To vše díky aktivitě dobrovolníků, měst i neziskových organizací, jež získali podporu v rámci nového programu Nadace OKD s názvem Sídliště žije. »Dva...

Pět dosud málo využívaných nebo chátrajících areálů na moravských a českých sídlištích se brzy promění na místa, která budou sloužit lidem. To vše díky aktivitě dobrovolníků, měst i neziskových organizací, jež získali podporu v rámci nového programu Nadace OKD s názvem Sídliště žije.

»Dva projekty se budou realizovat v Orlové. Půjde o revitalizaci areálu letního kina a obnovu zahrady v okolí místního DDM. Třetí projekt, který proběhne v Městské části Brno-Starý Lískovec, se rovněž týká zahrady obklopující zdejší Centrum volného času. Další projekty lze bez nadsázky považovat za inovátorské,« komentoval Martin Nawrath z Nadace Partnerství, která měla na starosti administraci programu Sídliště žije. »Ať už jde o využití bunkru pro alternativní kulturní programy ve Studénce nebo instalaci universální platformy s přístřeškem jako alternativního veřejného prostoru v Praze na Černém Mostě.«


KULTURNÍ PROSTŘEDÍ A UPEVNĚNÍ MÍSTNÍ KOMUNITY

»Na to, že je program Sídliště žije úplnou novinkou, jsem byl mile překvapen jak počtem, tak i kvalitou projektů,« sdělil Jiří Suchánek, ředitel Nadace OKD. »Nakonec dostaly přednost ty, které nejlépe uchopily podstatu programu - zapojení komunity a dopad na ni. Velmi se těším na realizační fázi, neboť projekty od revitalizace letního kina, až po přestavbu vojenského bunkru na klub zaručují zajímavé výzvy,« dodal.

Cílem prvního projektu z Orlové je obnova areálu letního kina, jež zatraktivní tento multifunkční prostor pro přilehlé sídliště i celé město. Druhý projekt revitalizuje zpustlá prostranství kolem bývalé školky, v níž provozuje DDM volnočasový klub Spirála. Vznikne hřiště na plážový volejbal, hrací koutek pro nejmenší i prostor k posezení dospělých v altánku nebo u grilu - místo pro společný volný čas více generací, jaké dosud v Orlové chybí.

Ve Studénce na Novojičínsku projde kompletní proměnou bývalý protiatomový kryt. Nové multifunkční centrum nabídne lidem například divadlo, výstavy či koncerty. V brněnské MČ Starý Lískovec zkulturní zahradu CVČ, aby byla atraktivní pro veřejnost i vyučování tří okolních škol. Kromě různých přírodních atrakcí tam vzniknou ve spolupráci s ekology také bylinkové zahrádky nebo ptačí budky. Obyvatelé pražského sídliště Černý Most s nadační podporou vybudují částečně zastřešený areál pro pořádání společných akcí i relaxační zónu pro obyvatele.

Připomeňme, že smyslem programu, o němž jsme v Moderní obci již informovali, je dát šanci místům a lidem, na něž se nedostalo ze státních či evropských programů zaměřených na regeneraci sídlišť. Program Sídliště žije umožňuje obyvatelům aktivně se zapojit do procesu plánování i realizace projektu. Jde o proměnu konkrétního místa, kdy účast obyvatel znamená posílení místní komunity a pocitu sounáležitosti.

Grantové řízení probíhalo od února do dubna. V květnu hodnoticí komise vybrala vítěze z jedenácti statečných, kteří splnili všechny podmínky a postoupili do druhého kola.

Na snímku je vizualizace projektu »Otevřená zóna pro život ve veřejném prostoru pražského sídliště Černý Most« z dílny Zahrada, o. p. s. Základem je částečně zastřešená platforma pro koncerty, sousedské hostiny, posezení u kávy a pozorování dění kolem.
VIZUALIZACE: ARCHIV

Zchátralá zahrada CVČ Linka na sídlišti v Brně-Starém Lískovci se promění v přírodní zahradu s přírodními herními prvky.
FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down