01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poplatek za odpad může zdražit až na tisícovku ročně

Legislativním procesem konečně prošel návrh na úpravu poplatků za odvoz odpadů. Od ledna příštího roku se mohou zvýšit až dvojnásobně.

Novela zákona o místních poplatcích, kterou projednávali zákonodárci téměř čtrnáct měsíců, zvyšuje horní hranici poplatků za odpady z 500 na 1000 korun za rok. Poplatek se bude i nadále skládat ze dvou složek. Platba za tříděný odpad ve výši 250 Kč se nemění. Z 250 korun na maximálně 750 korun však mohou obce zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu.

NAPJATÁ SITUACE

Dosavadní výše (250 Kč) byla v zákoně nastavena před deseti lety a nyní je v hrubém nesouladu s reálnými náklady. Peníze vybrané na poplatcích většině obcí nestačí pokrýt náklady a na odpadové hospodářství doplácejí. Napjatou finanční situaci v této oblasti naznačuje i současná výše poplatků, která se ve většině měst a obcí pohybuje pouze několik korun pod zákonem danou maximální úrovní.

POSLANCI NECHTĚLI STROP

Poslanecká sněmovna původně odsouhlasila verzi, podle níž měly o konečné výši poplatků rozhodovat samotné obce tak, aby odrážela skutečnou výši nákladů na likvidaci netříděného odpadu. Senátoři však předlohu vrátili zpět k projednání s opětovným zastřešením maximální výše vybíraného poplatku. Horní hranici je podle Senátu nutné zachovat jednak z ústavních hledisek, jednak pro právní jistotu poplatníků.

Poměrně razantní, trojnásobné zvýšení poplatku by mělo být dostatečné na několik dalších let, aby nebylo nutné zákon znovu novelizovat. Podstatné je, že obce mohou samy rozhodnout podle místní situace, jak velký poplatek (v daných limitech) stanoví. Poslanec Vladislav Vilímec při rozpravě v Poslanecké sněmovně řekl: »Je určitě racionálnější debatu o skutečné výši tohoto místního poplatku přenechat těm, kdo za jeho vypsání a především výši nesou svou politickou zodpovědnost« Poslanec Luděk Jeništa, starosta dvanáctitisícového města, dodal: »Pokud tento zákon neschválíme, tak se vlastně dostaneme do pozice, že nařizujeme obcím jakousi plošnou dotaci občanů, a to i těch, kteří to v žádném případě nepotřebují.«

LZE VYUŽÍT I JINÉ MOŽNOSTI

Zastánci stanovení hranice v zákoně argumentovali také možností obce využít stanovení poplatků podle zákona o odpadech, kde je výše odvozena od počtu nádob a četnosti svozů, kde není tedy limit stanoven absolutní částkou, avšak systém odvozu odpadu zavedený podle tohoto zákona nutí poplatníky chovat se ekonomicky, tedy třídit odpad.

Poplatek by nově měli ze zákona platit také cizinci, kteří v Česku pobývají déle než tři měsíce. Obcím jej budou muset platit lidé také za rekreační chaty a chalupy nebo apartmány, a to ve výši za jednu osobu.

Novelu, která mění zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, musí ještě podepsat prezident republiky a začne platit od počátku příštího roku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down