01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historickým městem roku 2011 bylo prohlášeno Uherské Hradiště

Vítězem soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2011 se stalo Uherské Hradiště. Zároveň bylo 17. dubna na Pražském hradě prohlášeno Historickým městem roku 2011. Spolu s Uherským Hradištěm byla na toto...

Vítězem soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2011 se stalo Uherské Hradiště. Zároveň bylo 17. dubna na Pražském hradě prohlášeno Historickým městem roku 2011. Spolu s Uherským Hradištěm byla na toto ocenění nominována města Chrudim a Kutná Hora.

Tradiční soutěž je pořádána Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHSČMS) s ministerstvy kultury a pro místní rozvoj. V rámci slavnostního ceremoniálu se předává také Cena Moderní obce. Letos se ji redakce rozhodla udělit městu Havlíčkův Brod. (O úspěších tohoto města při revitalizaci historického centra píšeme na str. 42. Hned v následujícím červnovém čísle se chceme podrobněji věnovat Historickému městu roku - Uherskému Hradišti.)


Uherské Hradiště (25 tisíc obyvatel) ocenění obdrželo za dlouhodobý koncepční přístup při rekonstrukci historického jádra. Předseda SHSČMS Ivo Rubík, který je zároveň starostou královského města Slaný. mj. vyzdvihl i to, že představitelé Uherskéhé Hradiště bez ohledu na svou politickou příslušnost nalezli shodu v tom, že dlouhodobá obnova památek je jejich společnou prioritou. Město rovněž investuje do památkově hodnotných objektů mimo městskou památkovou zónu. V minulém roce například opravilo klasicistní kříž na Tyršově náměstí a dva památkově chráněné domy.

Vítězi soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón náleží i šek na jeden milion korun.

»Ten samozřejmě nasměrujeme do oprav památkové zóny. Snad se nám podaří doplnit prostředky z rozpočtu města a zrekonstruujeme fasádu a střechu domu na rohu Masarykova náměstí a Havlíčkovy ulice, známého pod názvem Atrium,« uvedl místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha, který na Pražském hradě ocenění převzal z rukou ministryně kultury Aleny Hanákové, náměstka ministra pro místní rozvoj Michala Janeby a předsedy SHSČMS Ivo Rubíka.

Letos se do soutěže přihlásil rekordní počet 54 měst. Vítězi krajských kol se stala města Kutná Hora (Středočeský kraj), Cheb (Karlovarský kraj), Chrudim (Pardubický kraj), Klatovy (Plzeňský kraj), Prachatice (Jihočeský kraj), Žatec (Ústecký kraj), Lomnice nad Popelkou (Liberecký kraj), Nové Město nad Metují (Královéhradecký kraj), Boskovice (Jihomoravský kraj), Zlaté Hory (Olomoucký kraj), Havlíčkův Brod (Kraj Vysočina), Uherské Hradiště (Zlínský kraj) a Opava (Moravskoslezský kraj). V Praze zvítězila Městská část Praha 2.

Radní Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (vpravo) a s publisherem divize B2B vydavatelství Economia Danem Köpplem (vlevo) a Ivanem Ryšavým, pověřeným vedením Moderní obce.

Místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (vpravo) přejímá cenu z rukou předsedy SHSČMS Ivo Rubíka.

Slavnostní akt se již tradičně uskutečnil ve Španělském sále Pražského hradu.

FOTO: JIŘÍ PODRAZIL

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down