01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historická jádra měst balancují mezi regulací a oživením

Zeptali jsme se v několika městech, nositelích titulu Historické město roku, jaká opatření jim pomáhají udržovat čistotu, estetický vzhled a veřejný pořádek či zklidňovat dopravu v městské památkové rezervaci nebo zóně (MPR, MPZ). František Ečer, místostarosta, Beroun Označení veřejných provozoven...

Zeptali jsme se v několika městech, nositelích titulu Historické město roku, jaká opatření jim pomáhají udržovat čistotu, estetický vzhled a veřejný pořádek či zklidňovat dopravu v městské památkové rezervaci nebo zóně (MPR, MPZ).

František Ečer, místostarosta, Beroun

Označení veřejných provozoven či umisťování reklamních poutačů řešíme s Památkovým ústavem pro střední Čechy. Město podporuje restaurační předzahrádky, které dosud nebyly regulovány ani zpoplatněny za zábor. To je však nutno změnit zejména proto, že se z jejich »oplocení« začaly stavět velké reklamní plochy a jejich počet je vysoký. K zajištění veřejného pořádku a nočního klidu má pomoci nová vyhláška, která stanoví zavírací dobu provozoven.


O čistotu v ulicích pečují Technické služby (TS) Beroun. Loni na jaře k nim přibyl pracovník, který jezdil městem na elektrickém skútru a přijímal podněty a připomínky k úklidu. Na čistotu dohlížejí i strážníci.

Snažíme se, aby do centra jezdilo co nejméně aut. Centrální Husovo náměstí je proto jednosměrné. Auta mohou výhodně parkovat na přilehlých parkovištích s nižším parkovným, nebo na P+R. Úplně zakázat vjezd do centra však nechceme. Odradilo by to zákazníky obchodů na náměstí, znemožnilo příliv dalších lidí a náměstí by bylo tzv. mrtvé. Je třeba najít vyvážený poměr - různou výší parkovného. Ke zklidnění dopravy slouží i nové modré zóny. Od letoška kontroluje parkování v nich speciální hlídka složená ze strážníka a pracovníka TS.

Ing. Stanislav Mrvka, starosta, Jindřichův Hradec

Úpravu mobiliáře v MPR předepisuje obecně závazná vyhláška, kterou se vyhlašuje Regulační plán MPR. Od ledna 2012 platí na celém území města tržní řád, jenž stanovuje povinnosti provozovatele a podmínky prodeje zboží včetně nabídky a poskytování služeb mimo provozovnu na tržních místech, jednotlivých prodejních místech, předsunutých prodejních místech nebo restauračních předzahrádkách.

Na území MPR i jejím ochranném pásmu nás trápí vystavování a vyvěšování prodávaného sortimentu na fasády objektů, výlohy, okapové svody a vstupní části provozovny. Vlastníky a nájemce opakovaně vyzýváme k nápravě, příp. ukládáme sankce.

Na konci roku 2011 přijalo město obecně závaznou vyhlášku, která zakazuje provozování výherních a hracích přístrojů na území MPR a v dalších lokalitách a vymezuje jejich provozní dobu na celém území města.

Na zajištění veřejného pořádku dohlíží městská policie a pomáhá jí kamerový systém. Pravidelnou údržbu čistoty historického centra provádí městská společnost MIHOS a posiluje ji v době turistické sezony. Udržovat bezpečnost a pořádek se nám daří i díky Koordinační dohodě města a Policie ČR o vzájemné spolupráci.

Letos na podzim vznikne i díky naší účasti v přeshraničním projektu Města v rozletu koncepce dopravní obslužnosti, která navazuje na rozvojové aktivity a podporu návratu podnikatelů a obyvatel do centra města.

PaedDr. Jiří Kulhánek, starosta, Kadaň

K estetizaci MPR napomáhají dotace města na zachování a obnovu nemovitostí (např. obnovy fasád, oken, výkladů při použití tradičních materiálů a restaurátorské práce). Při výkonu státní památkové péče jsou posuzovány návrhy parterů a důsledně se kontroluje plnění stanovených podmínek. Předzahrádky restauračních zařízení jsou řešeny v režimu záboru veřejného prostranství.

MPR je reprezentačním prostorem, který udržují TS. K čistotě přispívá dostatek odpadových nádob. V letním období má město bohatou květinovou výzdobu. Samozřejmostí jsou velikonoční a vánoční dekorace.

Zklidnění dopravy zajišťuje jednosměrný provoz, retardéry a na části území MPR režim pěší zóny. Všechna opatření kontroluje městská policie a příslušné odbory MěÚ.

PhDr. Jaroslav Dvořák, starosta, Nový Jičín

Pro veškeré stavební úpravy je závazný Územní plán MPR Nový Jičín . Dodržování čistoty veřejných prostranství, dopravních opatření a nočního klidu kontroluje městská policie s Policií ČR a kamerový systém. Každý strážník má svůj rajon, což díky každodenní přítomnosti (v pracovní dny) a místní znalosti přispívá k rychlému řešení kolizních situací.

Společenské akce musí skončit do 22 hodin, výjimku mohou získat ojedinělé události typu Slavnosti města.

Umístění reklamní tabule, venkovní posezení či prodej na území MPR se řídí obecně závaznou vyhláškou. Poplatek za zábor veřejného prostranství u předzahrádek je 1 Kč/m2/den, což vede k oživení centra města. Máme připraven návrh nařízení, který upravuje umisťování reklamních poutačů (plachty, síťoviny, bannery či plakáty).

MPR je v režimu pěší zóny. Vjezd je povolen dopravní obsluze do 6,5 t a v pracovní dny je zpoplatněn (12-16.30). Osvobozeni od poplatku jsou rezidenti, vlastníci nemovitostí apod. Stání vozidel v MPR je povoleno na vyhrazených místech, která jsou pronajímána podnikatelům a obyvatelům MPR. U městské tržnice je situováno záchytné parkoviště s režimem první hodina zdarma.

Jindřich Skočdopole, starosta, Polná

Opatření k estetizaci MPZ neřešíme žádnou vyhláškou, spíše se jedná o individuální posouzení pracovníků Památkového úřadu Telč. Ačkoliv letní zahrádky nejsou zpoplatněny, bohužel se zatím nepodařilo u podnikatelů rozšířit nabídku, i když turistický ruch u nás sílí.

S dodržováním nočního klidu nemáme velké problémy. V Polné není městská policie, takže spolupracujeme s Policií ČR a s provozovateli Nonstopů. Poslední dobou se však rozmáhá vandalismus mládeže, se kterým si ne vždy víme rady.

Polná patří mezi města, kde je poměrně čisto, a kde jsou udržována veřejná prostranství a zeleň. Jediným vážným problémem je neustálý boj s majiteli psů, kteří neumí po svých »miláčcích« uklízet.

Město dosud nereguluje dopravu v centru, nemáme žádnou pěší zónu mimo velký park v centru města. Výhodou je, že jsou přímo v centru města desítky obchodů, problémem je stravování návštěvníků, což se snažíme řešit s podnikateli.

Ing. Stanislav Orság, starosta, Šternberk

Šternberk získal v roce 2008 titul Historické město roku mj. za příspěvky pro majitele nemovitostí v MZP na obnovu fasád, klempířských prvků, výplně dveří a oken a restaurační předzahrádky.

Od srpna 2011 u nás platí nové vyhlášky o veřejném pořádku, o zákazu kouření a konzumace alkoholu na veřejném prostranství, vyhlášky, které upravují pohyb psů na veřejném prostranství a podmínky pro pořádání veřejných sportovních a kulturních podniků. Novinkou je regulace hlučných činností, zákaz černého výlepu plakátů, zákaz vstupu do prostoru kašen a zákaz žebrání. Tato opatření výrazně připívají k čistotě v centru města. V této oblasti pomáhá i kamerový systém.

V letech 2005-2006 proběhla rozsáhlá rekonstrukce historického centra Šternberka s cílem vrátit náměstí reprezentativní a společenskou funkci v návaznosti na památkově chráněné dominanty města při zajištění dopravní obslužnosti a bezpečnosti. Byly vymezeny koridory a plochy pro dopravu a odděleny od širokých ploch pro pěší.

Ing. Jiří Houdek, starosta, Třeboň

Například povolování sezonních zahrádek upravuje tržní řád města. Zcela výjimečně dostanou provozovatelé souhlas s instalací pódia. Preferujeme úklid mobiliáře zahrádek po skončení provozní doby, ale ne všichni provozovatelé to zvládnou. Tržní řád určuje též využití podloubí v historickém centru či vystavování zboží na veřejném prostoru.

MPR je důslednou pěší zónou. Pouze Husova ulice, která prochází po okraji MPR a je zatím nenahraditelnou spojnicí západního a východního předměstí, slouží celoročně pro místní dopravu. Mimo turistickou sezonu slouží malá část Masarykova náměstí (ústřední prostor města) krátkodobému parkování osobních aut. Chceme tím umožnit lepší fungování obchodů v centru města. Zejména v letní sezoně se potýkáme s nedostatkem parkovacích míst. Stávající záchytná parkoviště situovaná při vnějším okraji MPR nestačí. Na řešení v podobě vhodně umístěných několikapodlažních parkovacích objektů chybí finance.

Opatření na úseku státní památkové péče zabezpečují odpovědní pracovníci MěÚ. Každý rok zasahují proti nežádoucí »expanzi« zboží některých obchodníků na fasády domů a na chodníky. V této souvislosti přijímáme i podněty občanů a návštěvníků a tato zpětná vazba opravdu funguje. Čistotu ve městě zajišťují TS Třeboň.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down