01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití jednonápravových malotraktorů a nosičů nářadí v celoroční praxi

Jednonápravové malotraktory a nosiče nářadí mají při celoročním nasazení klíčovou roli. Oproti dvounápravovým jsou v praxi zastoupeny ve větší míře, přičemž jejich předností je hlavně vynikající průjezdnost terénem, snadná a nenákladná manipulovatelnost, svahová dostupnost (až 100 %) a...

Jednonápravové malotraktory a nosiče nářadí mají při celoročním nasazení klíčovou roli. Oproti dvounápravovým jsou v praxi zastoupeny ve větší míře, přičemž jejich předností je hlavně vynikající průjezdnost terénem, snadná a nenákladná manipulovatelnost, svahová dostupnost (až 100 %) a manévrovatelnost, možnost rychlého nasazení, jednoduchá konstrukce a nenáročná údržba a hlavně nízké provozní náklady. Dále je to nízká hlučnost a úroveň všech vibrací, univerzálnost, hospodárnost a především bezpečnost a šetrnost k životnímu prostředí.


Z hlediska komfortu a namáhavosti obsluhy mají ručně vedené malotraktory v porovnání s dvounápravovými určitou nevýhodu. Proto se v praxi využívají tam, kde ostatní techniku - ať už kvůli bezpečnosti, zatížitelnosti nebo efektivitě - nelze použít. Pro jednonápravové malotraktory pak výrobci poskytují velké množství různých typů pracovního nářadí a příslušenství.

Zastavme se podrobněji u některých předností moderních jednonápravových malotraktorů a nosičů nářadí.

Víceúčelovost. Přídavná nářadí jsou klíčem k úspěchu. Rotační brány, půdní obracecí frézy, rotavátory včetně spojení se secím zařízením a ostatní půdní nářadí jsou stále oblíbenější také v komunální oblasti. Trendem v údržbě extenzivních travnatých ploch jsou mulčovače. Moderní horizontální (kladívkové s »L« a »Y« noži či patentovaná technologie Safety-šroubovice) a vertikální mulčovače jsou velmi robustní a výkonné, takže se uplatní při údržbě velmi zanedbaných ploch v obtížně dostupných místech, kde kvůli nutnosti dodržet bezpečnou svahovou dostupnost a manévrovatelnost nelze nasadit těžkou techniku. Nemalou roli hrají i různá odplevelovací zařízení. Odplevelovací koště a speciální kartáče umožní mechanicky (bez chemických přípravků) odstranit plevel z pevného podkladu, např. zámkové dlažby, chodníků i z různých těžce přístupných míst, rohů a koutů.

Komfort a výkon. Komfort a výkon je u hydro-nosičů stále žádanější - plynulá změna rychlosti pojezdu díky hydrostatické převodovce umožňuje velmi komfortní a precizní ovládání, nastavení polohy těžiště stroje prostřednictvím portálové osy exaktně vyváží celou sestavu stroje s nářadím podle potřebného nasazení v praxi. Samozřejmostí se stávají nízké emise a vibrace, stejně jako moderní, velmi výkonné, tiché a kultivované motory s výborným průběhem kroutícího momentu, nízké těžiště stroje při dostatečné světlosti a nízké hmotnosti stroje, svahová dostupnost (100 %).

Možnost využití při komplexní zimní údržbě. Tu lze provádět se shrnovací radlicí, zametacím kartáčem určeným pro celoroční nasazení včetně úklidu až 20cm vrstvy sněhu, ale také se sněhovou frézou, s níž je možné uklízet komunální plochy s vrstvou sněhu od 20 cm výše, to vše v kombinaci s posypovým zařízením. S ohledem na požadavek zajištění bezpečnosti a maximální využití výkonu trend míří k zametání a posypu právě s pomocí této techniky. Pro údržbu chodníků, parkovišť a veřejných prostranství jsou totiž jednonápravové nosiče nářadí a malotraktory efektivnější než těžká technika.

Výhodné provozní náklady. Ve srovnání s jednoúčelovými stroji a dvounápravovými nosiči jsou jednonápravové malotraktory a nosiče nářadí při údržbě malých ploch a těžce dostupných míst nejefektivnější, a tím i vhodnější například pro celoroční údržbu úzkých a členitých komunálních ploch a komplexní zimní údržbu.

Více informací vč. praktických ukázek strojů v pracovním nasazení získáte na Mezinárodní odborné výstavě inovativních technologií pro péči o zeleň, dřeviny a veřejné plochy - DemoGreen (www.demogreen.cz), která se koná ve dnech 24.-25. 5. 2012 v areálu sportovního letiště Vyškov.

MILAN HRUBÝ
AGROCAR s. r. o.

 

Pro jednonápravové malotraktory je k dispozici množství různých typů pracovního nářadí a příslušenství. Proto se tato technika výhodně uplatní při komplexní celoroční údržbě i členitých a komunálních ploch.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV AGROCAR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down