01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Letos nás čekají i nepopulární kroky. Budou však nezbytné

Každoroční sestavování rozpočtu obcí a měst vychází z analýzy dosavadních trendů financování daného územního samosprávného celku a z následného odhadu budoucích předpokládaných příjmů, od nichž lze odvodit nároky na výdaje. Zejména nyní, v době celosvětově nepříznivé ekonomické situace, je však...

Každoroční sestavování rozpočtu obcí a měst vychází z analýzy dosavadních trendů financování daného územního samosprávného celku a z následného odhadu budoucích předpokládaných příjmů, od nichž lze odvodit nároky na výdaje. Zejména nyní, v době celosvětově nepříznivé ekonomické situace, je však obtížné predikovat příjmy obcí a měst i to, jaký směr nabere jejich hospodaření. Nesnadná pozice, v níž se při tomto svém rozhodování dnes ocitáme, nás však vede k tomu, abychom se nad vším ještě hlouběji zamýšleli, a to je dobře.


Konkrétně na rozpočet Semil má vedle propadů v příjmech, způsobených snížením daňové výtěžnosti, zásadní vliv i snaha o celkové snižování zadluženosti města. Cílem volebního období 2010-2014 je další snížení výše nesplacených dlouhodobých úvěrů, a to v ideálním případě o 26 mil. Kč. Spolu s úroky jde o částku více než 30 mil. Kč. Jen pro představu: Tato suma by stačila na výstavbu nové školky pro 100 dětí. Dluhy je však nutné splácet, musíme myslet na budoucnost města.

V letech 2006-2011 jsme s vydatnou dotační podporou zrevitalizovali náměstí, zmodernizovali 3D kino, máme novou knihovnu, nové komunikace nad novými či zrekonstruovanými vodovodními a kanalizačními sítěmi. Tyto investice byly nutné, občané jsou spokojeni a uznávají, že je to »vidět«. V nejbližších letech by však investice v podobném rozsahu byly přinejmenším neuvážlivé. Ačkoliv se stále ještě, jistě nejen pro Semily, nabízí řada dotačních příležitostí, nelze pokračovat v budování nového »za každou cenu«, jak se leckdy snaží populističtí politici zavděčit voličům. Není možné mít plavecký bazén, sportovní halu a zimní stadion v každém městě a městečku. Obecně platí, že teď je třeba začít se také odpovědně starat o vše, co jsme si už pořídili, často i s významným přispěním dotací. Každá investice přece s sebou nese také náklady, spojené s jejím fungováním. S klesajícími příjmy hrozí obcím nejen to, že jim nezbude na nutné vlastní podíly k novým dotacím, ale dokonce ani na řádnou obnovu a údržbu stávajícího majetku.

V příjmové části rozpočtu se musíme mj. vyrovnat se snížením daňové výtěžnosti. Předpokládáme, že podíl města Semily na daňových příjmech se letos sníží o 4 mil. Kč oproti předpokládaným příjmům v roce 2011. V porovnání s rekordním rokem 2008 to bude dokonce o 11 mil. Kč, tj. o 14,5 %, méně.

Schvalování rozpočtu v Semilech předcházela dlouhá debata o vývoji zadluženosti a splácení úvěrů v minulých letech, v současnosti a s perspektivou do budoucna. Přijatý rozpočet umožňuje fungování městských organizací, zajištění služeb města i chod úřadu s důrazem na šetření, splácení vyčerpaných úvěrů a přitom i uvážlivé investování. Do návrhů opatření, která budou uplatněna v nejbližších letech a jež povedou ke snížení výdajů či zvýšení příjmů rozpočtu, budou zapracovány i náměty zastupitelů. Vím, že uplatněná úsporná opatření jsou nepopulární, ale nelze postupovat jinak. Za cenu nepříjemných úspor se však postupné snižování zadlužení města daří.

Ing. MARCELA VOLŠIČKOVÁ
1. místostarostka města Semily

FOTO: ARCHIV

 

Obecně platí, že teď je třeba začít se odpovědně starat o vše, co jsme si v obcích a městech už pořídili, často i s významnou dotační podporou. Každá investice přece s sebou nese také náklady spojené s jejím fungováním.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down