01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Který seminář k novele zákona o veřejných zakázkách vybrat? Rozhodující je lektor

Veřejná správa aktivně hledá zdroje informací obsahující kvalitní a komplexní přehled změn, které přináší novela zákona o veřejných zakázkách účinná od 1. dubna 2012. Takovým zdrojem často bývají odborné semináře.

Téma veřejných zakázek je nyní aktuální a tomu odpovídá i šíře nabídky seminářů různých poradenských a jiných společností. Je třeba si vždy uvědomit, že zárukou kvality semináře a získaných poznatků není počet uskutečněných zadávacích řízení ani mediální obraz pořádající společnosti, ale zejména osoba lektora a jeho praktické zkušenosti.

Lze například zvolit seminář s lektorem s informacemi od pramene, tedy z řad odborníků legislativně právního odboru Ministerstva pro místní rozvoj. Praktický pohled na možnou aplikační praxi mohou zase přinést zkušení pracovníci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Lektor by ovšem, vedle odborného vzdělání a vysoké znalosti obsahu novely, měl rovněž disponovat bohatými praktickými znalostmi při aplikaci zákona. Právě takový lektor dokáže posluchačům nabídnout potřebná a přínosná srovnání dikce novely s dosavadní aplikační praxí zákona, jejími problémy a nastínit i možné způsoby řešení. Schopnost prezentovat vlastní názor na výkladově a aplikačně problematické pasáže novely a znalost relevantní rozhodovací praxe ÚOHS je tou přidanou hodnotou, kterou kvalitní lektor přináší.


Při výběru lektora bude podstatné jeho renomé, které se odráží například ve stabilní spolupráci s významnými subjekty na poli veřejných zakázek. Taková osoba bývá jako lektor - odborník v dané oblasti etablována, jeho postřehy bývají přínosné jak pro teorii (legislativní práce), tak pro praktickou aplikaci (rozhodovací praxe ÚOHS), vyvíjí publikační činnost v právních a ekonomických periodikách a jeho myšlenky bývají citovány i dalšími autory v oboru.

Základním zdrojem informací pro dobrý výběr semináře, resp. lektora bude zřejmě internet. Ještě cennější jsou však reference účastníků seminářů, na nichž určitý lektor prezentoval nejen své odborné znalosti, ale i schopnost podat matérii srozumitelnou a populární formou.

Nezbývá než popřát šťastnou ruku při výběru lektora a kvalitní vzdělávání v oblasti veřejných zakázek.

Filip Krumbholc
MT Legal, s. r. o., advokátní kancelář

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down