01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historické město roku 2012

Až do poslední chvíle mají ve zvyku organizátoři soutěže o titul Historické město roku tajit jejího vítěze. Přesto už je jisté, že titul nakonec získá jeden ze 14 vítězů krajských kol soutěže o Cenu Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ČR. Jimi se koncem...

Až do poslední chvíle mají ve zvyku organizátoři soutěže o titul Historické město roku tajit jejího vítěze. Přesto už je jisté, že titul nakonec získá jeden ze 14 vítězů krajských kol soutěže o Cenu Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ČR. Jimi se koncem ledna staly: Praha 2, Kutná Hora, Žatec, Cheb, Klatovy, Prachatice, Lomnice nad Popelkou, Nové Město nad Metují, Chrudim, Opava, Zlaté Hory, Uherské Hradiště, Havlíčkův Brod a Boskovice. Vítěz celostátního kola bude vyhlášen 17. 4. na Pražském hradě při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel.

»Krajská hodnocení všech 53 přihlášených měst probíhala podle jednotného protokolu, který sleduje osm tematických oblastí a v nich dává body v rámci celkem 36 dílčích aspektů vztahujících se k péči města o historické centrum,« vysvětlil Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Maximálně tak lze získat 337 bodů, přičemž o vítězství na jihu Čech a na Vysočině rozhodovaly dva body, v Olomouckém a Pardubickém kraji body tři.

»Velmi těsné výsledky a vysoké bodové zisky měst v některých krajích dokazují, že péči o historická centra tam věnují mimořádnou pozornost. To je samozřejmě klíčem k tomu, aby se domácí i zahraniční turistický ruch rozvíjel také v méně známých oblastech České republiky. Jsem ráda, že prostřednictvím soutěže můžeme tento trend také podpořit,« shrnula Markéta Reedová, generální ředitelka Centra pro regionální rozvoj ČR, které se na soutěži podílelo v letošním roce poprvé.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down