01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nakládání s majetkem obcí má být transparentnější

PRAHA Loni 8. prosince připomínkovým místům skončila lhůta pro sdělení připomínek k návrhu novely zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení). Doplněný materiál měl být předložen vládě do 31. 12. 2011. Předkladatel návrhu novely, jímž je Ministerstvo vnitra (MV), plánuje, že účinnost změn...

PRAHA

Loni 8. prosince připomínkovým místům skončila lhůta pro sdělení připomínek k návrhu novely zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení). Doplněný materiál měl být předložen vládě do 31. 12. 2011. Předkladatel návrhu novely, jímž je Ministerstvo vnitra (MV), plánuje, že účinnost změn nastane k 1. 1. 2013.

Podle Petry Schneiderové z odboru tisku MV návrh zvýší podíl občanů na kontrole nakládání s obecním majetkem. Předně by šlo o tzv. žalobu na neplatnost smlouvy. Mohl by ji podat každý občan trvale bydlící v obci podpořený souhlasem 1/3 zastupitelů či 0,5 % občanů obce, nejméně však 10 občany. Žalobou by bylo možné účinně namítat porušení povinností daných zákonem o obcích ve vztahu ke smlouvám, jimiž bylo nakládáno s obecními nemovitostmi, nebo v případě smluv, jejichž předmět plnění překračuje 50 000 Kč (bez DPH). Lhůta pro podání žaloby má být jednoroční od uzavření (zveřejnění) smlouvy. Dalším opatřením by byla žaloba na náhradu škody či na vydání bezdůvodného obohacení. K jejímu podání by pro občany byl prostor tam, kde obec sama tyto kroky neučinila. I zde má být jednou z podmínek souhlas 1/3 zastupitelů či 0,5 % občanů obce.

Návrh počítá s povinným zaznamenáváním výsledků hlasování podle jednotlivých jmen zastupitelů či radních a se zveřejňováním přijatých usnesení ze schůzí rady i celých zápisů z jednání zastupitelstva. Novinkou má být i povinné zveřejňování smluv uzavřených obcí, jimiž bylo disponováno s nemovitým majetkem či jejichž plnění překračuje 50 000 Kč (bez DPH), a prodloužení doby zveřejnění záměru obce disponovat s nemovitým majetkem.

Rozhodování o nájmech obecního majetku má být vyjmuto z vyhrazené pravomoci rady obce a svěřeno zčásti do vyhrazené pravomoci zastupitelstva, půjde-li o pronájem delší než 4 roky, a ve zbytku do nevyhrazené pravomoci rady obce (tak, aby si zastupitelstvo mohlo i některé další nájmy vztáhnout do své rozhodovací pravomoci). Kritériem pro určení příslušnosti zastupitelstva/rady obce k rozhodování o pronájmu však není výše nájemného ani cena pronajímaného majetku.

Prodej nemovitostí však nadále zůstane ve vyhrazené pravomoci zastupitelstva, prodej jiného majetku v nevyhrazené pravomoci rady obce (k témuž viz také elektronický newsletter MO z 4. 1. 2012 na www.moderniobec.cz).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down