01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V jihočeském Úsilném mají Starostu roku 2011

PRAHA/ÚSILNÉ Vítězem soutěže ERA Starosta roku pořádané Poštovní spořitelnou se stal Pavel Kašpárek. Starostu obce Úsilné v Jihočeském kraji zvolila odborná komise z pěti finalistů, kteří byli vybrání z celkem 222 nominovaných starostů z celé České republiky. Od Poštovní spořitelny tak Pavel...

PRAHA/ÚSILNÉ

Vítězem soutěže ERA Starosta roku pořádané Poštovní spořitelnou se stal Pavel Kašpárek. Starostu obce Úsilné v Jihočeském kraji zvolila odborná komise z pěti finalistů, kteří byli vybrání z celkem 222 nominovaných starostů z celé České republiky. Od Poštovní spořitelny tak Pavel Kašpárek získal 250 tisíc korun do obecního rozpočtu a navíc tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce.


O titul Era Starosta roku se letos ucházel Vladimír Stříbrný z obce Heřmanice okres Liberec), Hana Šíblová z obce Krásensko (okres Vyškov), Pavel Kašpárek z obce Úsilné (okres České Budějovice), Tomáš Kocourek z obce Zděchov (okres Vsetín) a Karel Sklenička z obce Lány (okres Kladno)

Obec Úsilné v okrese České Budějovice čítá 407 trvale žijících obyvatel. Od roku 1990, od kdy Pavel Kašpárek působí jako starosta, se tam zrekonstruovalo 90 % komunikací včetně osvětlení. Vybudován byl rozvod plynu, vody a kanalizace a domácnosti byly připojeny k internetu. Přičiněním starosty se však také zpřístupnila unikátní podzemní Eliášova dědičná štola, která se stala oblíbeným cílem turistů i školních výprav. V obci se pořádá Svatováclavská pouť, jejíž návštěvu si nenechají ujít ani mnozí obyvatelé sousedních obcí. Místní pekařky zase od roku 2009 pečou krajovou specialitu - voselské uši" podle staré receptury.

Při výběru Starosty roku sledovala hodnotící komise hlavně péči o ekonomický, kulturní a společenský život obce, snahu o trvale udržitelný rozvoj, komunikaci s občany a jejich zapojování do rozhodování o veřejných záležitostech, aktivní spolupráci s místními spolky či inovativní přístup k vedení obce.

Šek na čtvrt milionu korun do obecního rozpočtu předala Pavlu Kašpárkovi tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková. Na přímý dotaz, jak chce s touto částkou v obci naložit, starosta Úsilného odpověděl: Napřed se o tom musím poradit se všemi sousedy.

FOTO: RADOVAN MÍČA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down