01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obce jako Stračov jsou »nadějí pro živý venkov«

STRAČOV Letošním vítězem Ceny naděje pro živý venkov, kterou uděluje Sdružení místních samospráv (SMS) ČR, se stala obec Stračov (Královéhradecký kraj). Ocenění spolu se šekem na 100 tisíc korun starostovi Stračova Luďku Homoláčovi předal na Dni malých obcí v Praze předseda SMS ČR Josef Bartoněk....

STRAČOV

Letošním vítězem Ceny naděje pro živý venkov, kterou uděluje Sdružení místních samospráv (SMS) ČR, se stala obec Stračov (Královéhradecký kraj). Ocenění spolu se šekem na 100 tisíc korun starostovi Stračova Luďku Homoláčovi předal na Dni malých obcí v Praze předseda SMS ČR Josef Bartoněk. Obec Stračov se skládá se dvou místních částí, jimiž jsou Stračov a Klenice. V čele obce se třemi stovkami obyvatel stojí od roku 2006 neuvolněný starosta Luděk Homoláč. Tím více si cení podpory, které se mu přitom dostává od zaměstnavatele - Zemědělské akciové spolčenosti Mžany, a .s., konkrétně od jejího ředitele Jana Peška.


Podle starosty finanční odměna bude použita na podporu všech těch, kdo se o ocenění Stračova nejvíce zasloužili. Těmi jsou Dámský klub Stračov, TJ Stračov, SDH Stračov, Spolek přátel šipek Stračov, Šikovné ručičky + keramický kroužek, Myslivecké sdružení Diana Stračov, fotbalisté Lazio Stračov, Sdružení rybářů Stračov. »Částka bude rozdělena rovným dílem k podpoře spolků se zaměřením na konání dalších kulturně společenských akcí v obci Stračov a Klenice,« vysvětlil starosta.

Prozradil i »recept« na to, jak z obce velikosti Stračova udělat příjemné místo pro život. »Dobrý a spokojený život občanů zajišťuje nejen dobré životní prostředí, ale i společenský a kulturní život tj. zapojení co nejvíce občanů do dění obce za přispění všech spolků. Obec Stračov je tím zdárným příkladem a občanům Stračova a Klenice za to patří velké dík,« řekl starosta.

Tajemník SMS ČR Tomáš Chmela připomněl, že Cena naděje je reakcí na řadu stuh a jiných ocenění, které jsou obcím udělovány na základě kolektivního posouzení porotou, což mnohdy vyvolává zklamání u starostů, kteří tvrdě pracují pro obec, ale ve finále vlivem nejrůznějších okolností nedovedou plody své práce před porotou »prodat«. Cena naděje se hodnotí na základě předem daného algoritmu, který zohledňuje počet aktivních spolků v obci, intenzitu jejich činnosti a velikost obce. Bodování probíhá v souvislosti s hodnocením soutěže Vesnice roku a metodika hodnocení se průběžně zpřesňuje na základě zkušeností z předešlých ročníků.

I ve Stračově zásluhou místních spolků vždy 30. dubna potkáte čarodějnice.

FOTO: MARTIN KLIKA 

Myslivecké sdružení Diana Stračov se o ocenění své obce také zasloužilo.
FOTO: JAROSLAV ČAPEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down