01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tabulka, jež nemá platit. Kéž by se tak však nestalo!

PRAHA Tabulka Vývoj daňových příjmů obcí v roce 2011 a 2012 (viz dole), kterou na XIV. celostátní finanční konferenci Svazu měst a obcí ČR 10. listopadu v Praze účastníkům jednání představil ministr financí Miroslav Kalousek, není pro reprezentanty municipalit žádným povzbudivým čtením. Jak šéf...

PRAHA

Tabulka Vývoj daňových příjmů obcí v roce 2011 a 2012 (viz dole), kterou na XIV. celostátní finanční konferenci Svazu měst a obcí ČR 10. listopadu v Praze účastníkům jednání představil ministr financí Miroslav Kalousek, není pro reprezentanty municipalit žádným povzbudivým čtením. Jak šéf resortu financí uvedl, ani daňové příjmy státního rozpočtu na tom letos nebudou lépe. Pro rok 2011 schválený rozpočet počítal s daňovým inkasem 543,2 mld. Kč, očekávaná skutečnost však má být pouze 533,9 mld. Kč. V příštím roce se očekává zpomalení růstu ekonomiky, přičemž její další vývoj bude závislý na řešení krize v eurozóně.


V té souvislosti ministr Kalousek připomněl, že návrh zákona o státním rozpočru na rok 2012 byl postaven ještě na červencové predikci růstu HDP v příštím roce (+ 2,5 %). Na tomto základě byla vypracována i výše uvedená tabulka o vývoji daňových příjmů obcí. Letos v říjnu však predikce růstu HDP pro rok 2012 už klesla na pouhé 1 % a současný vývoj naznačuje, že vývoj HDP může být ještě horší.

Proto ministr financí na konferenci SMO ČR nevyloučil , že už v lednu 2012 bude nutné státní rozpočet na příští rok přepracovat. Upozornil i na skutečnost, že také vývoj daňových příjmů obcí dozná korekci a tabulka, již účastníkům konference představil, už vlastně neplatí. Ta nová však téměř jistě lepší nebude... (O finanční konferenci SMO též na str. 10 a 11.)

 

Vývoj daňových příjmů obcí v roce 2011 a 2012 (v mld Kč)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down