01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejlepší cesta k financování úspor energií? Přes EPC projekty!

Při rozhodování o vhodném způsobu financování konkrétního projektu volí obec mezi využitím vlastních prostředků, dotací nebo financováním prostřednictvím úvěru. Při nedostatku uvedených zdrojů odborníci v Komerční bance nabízejí pomoc s realizací projektů metodou Energy Performance Contracting (EPC).

Nemálo měst a obcí zjišťuje, že jejich možnosti dalšího financování prostřednictvím úvěrů jsou vyčerpány, přičemž se postupně omezují dotační zdroje určené územním rozpočtům. Nicméně i občané těchto obcí a měst očekávají další zkvalitňování poskytovaných veřejných služeb a postupné sbližování s úrovní životního standardu ve starých zemích Evropské unie.

Mohlo by se tedy zdát, že možnosti dalšího rozvoje některých obcí jsou omezené. Zvážíme-li však velký rozsah majetku, s nímž obce disponují, nalezneme finanční zdroje realizací možných provozních úspor, především v oblasti nákladů na energie.


ENERGY PERFORMANCE CONTRACTING

V odborných kruzích se v této souvislosti hovoří o realizaci projektů metodou Energy Performance Contracting, zkráceně o EPC projektech. Jejich podstatou je poskytnutí všech služeb vedoucích ke snížení nákladů na provoz konkrétního objektu ze strany dodavatele a použití uspořených prostředků ke splácení investice. Komplexní služby v tomto případě zahrnují přípravu, realizaci, zajištění financování a následné dlouhodobé sledování a vyhodnocování výsledků projektu, přičemž dodavatel projektu EPC poskytuje obci za dosažení očekávaných úspor záruku.

Dodavatel EPC projektu je ve své podstatě plně závislý na jeho výsledcích, protože nebude-li dosaženo očekávaných úspor, splácení investičních nákladů se hradí z jeho vlastních prostředků coby poskytovatele záruky. Ze zkušeností Komerční banky proto vyplývá, že volba silného a zkušeného dodavatele je klíčová.

SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVY

Zjednodušeně řečeno, EPC projekty fungují tak, že dodavatel provede úsporné opatření a dostane za ně zaplaceno v budoucnu z uspořených nákladů. Financování projektu je tím přeneseno na dodavatele.

»Protože v případě projektu uskutečněného metodou EPC jde o financování prostřednictvím dodavatelského úvěru, vypisují obce podle zákona o veřejných zakázkách pouze výběrové řízení na dodavatele úsporného opatření,« uvedl Kamil Souček, segmentový manažer pro municipality v Komerční bance. V platebních podmínkách zadávací dokumentace je obvykle uveden způsob splácení dlužné částky, rozložený v čase (předpokladem je splátkový kalendář nastavený podle objemu garantovaných úspor dodavatelem).

V řadě případů dodavatel nechce nebo si nemůže dovolit mít dlouhodobě vázané prostředky v projektu. Proto může postoupit svou pohledávku za obcí na banku, a získat tak prostředky ihned po řádné realizaci díla. V této souvislosti se hovoří o odkupu pohledávek či forfaitingu (viz rámeček). I v tomto případě hraje důležitou roli zapojení Komerční banky, která standardně odkupuje pohledávky vyplývající z vystavených faktur nebo směnek, a pomůže tak uskutečnit realizaci celého projektu. Po rozhodnutí o vítězi výběrového řízení uzavírá dodavatel s municipalitou Smlouvu o dílo a s bankou jednorázovou či rámcovou Smlouvu o úplatném postoupení pohledávky bez zpětného postihu na dodavatele. Dodavatel pak předkládá k odkupu jednotlivé pohledávky a banka po odsouhlasení obcí ihned proplácí postupiteli hodnotu pohledávky poníženou o diskont. Po dokončení má dodavatel uhrazenu cenu provedeného díla, obec má zrealizované úsporné opatření, které bude splácet bance v předem stanovených termínech a objemech.

»Protože účetně je závazek dodavateli, respektive bance, hrazen postupně během několika let, nejsou EPC projekty obecně slučitelné s evropskými dotacemi. Některé programy však financování odkupem pohledávek umožňují,« říká Kamil Souček. Možnost využití EPC projektu je tak vždy nutné projednat s poskytovatelem dotace. Komerční banka proto nabízí bezplatné konzultace, při nichž navrhne nejvhodnější způsob financování dotovaného projektu.

EPC - VYPLATÍ SE, NEBO NE?

Při současné náročné finanční situaci obcí nabývá potenciál projektů uskutečňovaných metodou EPC na významu. »Klíčové pro uskutečnění takového projektu je však vybrat zkušeného dodavatele, který je schopný docílit očekávaných úspor, a to i přesto, že dodavatel poskytuje obci záruku za dosažení úspor. Nemalý význam hraje i spolupráce s renomovaným peněžní ústavem,« uzavírá Kamil Souček.

Komerční banka jako dlouhodobý partner obcí, měst a krajů poskytuje komplexní informace o realizaci projektů uskutečněných metodou EPC, pomůže s jejich nastavením i volbou nejvhodnějšího finančního modelu. Disponuje specialisty na financování energeticky úsporných opatření a obnovitelných zdrojů energie, kteří ve spolupráci s trade finance specialisty a specialisty na financování municipalit provedou obec všemi fázemi EPC projektu.

 

Výhody EPC projektů pro municipality

není potřeba hotovosti na realizaci i nákladných úsporných projektů, není zatíženo cash flow obce;

dodavatel garantuje obci dosažení energetických úspor, v opačném případě rozdíl obci doplácí;

obec snadno naplňuje své volební sliby;

obec prostřednictvím metody EPC realizuje i projekty, na které nemá možnost získat či na něž nezíská dotační prostředky;

i obec s vysokým úvěrovým zatížením může uskutečňovat nové projekty, a přispět tak ke zlepšení nabízených služeb svým občanům;

dodavatel pravidelně sleduje a vyhodnocuje dosažené efekty projektu a udržuje je na potřebné výši, většinou je však drobnými opatřeními ještě zvyšuje;

díky financování postaveném na odkupu pohledávek si obec nezvyšuje ukazatel dluhové služby.

ZDROJ: KB, a. s.

Co je to forfaiting

Můžeme jej obecně definovat jako úplatné postoupení (odkup) v budoucnu splatných pohledávek dodavatele, které vznikly v rámci realizovaných obchodních případů, na banku. Jde o odkup pohledávek bez zpětného postihu na dodavatele.

Cena za postoupení pohledávky je stanovována individuálně a závisí zejména na míře přebíraného rizika, objemu, splatnosti a charakteru pohledávky. Veškeré poplatky jsou obvykle odečteny od vyplácené částky okamžitě.

ZDROJ: KB, a. s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down