01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zveřejňování záznamu ze zasedání zastupitelstva na internetu

Je možné zveřejnit pořízený záznam z kamery ze zasedání zastupitelstva obce na internetu? Podle čl. 17 odst. 5 Listiny základních práv a svobod (dále jen Listina) je státním orgánům a orgánům územní samosprávy stanovena povinnost přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Z Listiny...

Je možné zveřejnit pořízený záznam z kamery ze zasedání zastupitelstva obce na internetu?

Podle čl. 17 odst. 5 Listiny základních práv a svobod (dále jen Listina) je státním orgánům a orgánům územní samosprávy stanovena povinnost přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Z Listiny vychází i ustanovení § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, s omezením podle ustanovení § 8a tohoto zákona, které upravuje poskytování informací týkajících se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje povinný subjekt poskytne jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu.

Poskytnutím informace nesmí však být podle čl. 10 odst. 3 Listiny dotčeno právo na ochranu před neoprávněným zveřejňováním osobních údajů obecně, i kdyby nešlo o jejich zpracování podle zákona číslo 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů. V tom případě se lze domáhat práva z titulu ochrany osobnosti včetně případné újmy, podle ustanovení § 11 a násl. zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník u místně a věcně příslušného soudu.

Zasedání zastupitelstva je podle ustanovení § 42 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů a ustanovení § 93 odst. 2 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, veřejné. Zasedání zastupitelstva tak nelze konat s vyloučením veřejnosti. To znamená, že se jednání zastupitelstva může účastnit ten, kdo má zájem na projednávané věci a/nebo na jednání zastupitelstva se dostaví a není možné bezdůvodně mu toto právo odepřít. Je-li ze zasedání zastupitelstva pořizován kamerovým systémem záznam, který je poté zveřejněn na internetu, a učiní tak správce osobních údajů, jedná se o porušení zákona č. 101/2000 Sb., zejména ustanovení § 5 odst. 2, podle něhož nelze zveřejnit osobní údaje bez souhlasu subjektů údajů a nelze vyloučit ani porušení ustanovení § 10, podle něhož správce při zpracování osobních údajů má dbát, aby subjekt údajů neutrpěl újmu na svých právech, zejména na právu na zachování lidské důstojnosti a také dbát na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života subjektu údajů. I když správce osobních údajů bude na veřejném zasedání používat osobní údaje pouze v nezbytně nutném rozsahu, nelze vyloučit, že mohou být zastupiteli i jinými účastníky sděleny osobní údaje nebo proneseny jiné výroky, které může dotčená osoba považovat za neoprávněné zveřejnění osobních, respektive citlivých údajů, což by mohlo způsobit případným dalším zveřejněním na internetu větší újmu subjektu údajů s právem na případné zadostiučinění podle občanského zákoníku ve spojení se zákonem č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád.

Závěr: Zvukové a obrazové záznamy, pořízené ze zasedání zastupitelstva správcem osobních údajů a jejich uchovávání po dobu nezbytně nutnou, tj. do doby vyhotovení či kontroly zápisu ze zasedání zastupitelstva, rovněž v souladu se zákonem číslo 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, nelze zveřejnit bez souhlasu subjektů údajů na internetu, aniž by byl porušen zákon o ochraně osobních údajů. Je-li pořizován zvukový a obrazový záznam ze zasedání zastupitelstva, nikoliv správcem osobních údajů, nepostupuje se podle zákona číslo 101/2000 Sb., ale přímo ve smyslu ustanovení § 12 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb., podle něhož podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy, smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. Tato zásada je prolomena ustanovením § 12 odst. 2 tohoto zákona, podle něhož svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona (například správní řízení). Pořizovat záznamy ze zasedání zastupitelstva obce bez souhlasu subjektů údajů lze též podle ustanovení § 12 odst. 3 tohoto zákona pro účely tiskového, filmového, rozhlasového a televizního zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy subjektu údajů. Případné spory v této věci by musel vždy s konečnou platností rozhodnout místně a věcně příslušný soud.

JUDr. JANA KOSOBUDOVÁ

Úřad pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down