01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaručený elektronický podpis

V jakém případě je v e-mailové komunikaci s obecním úřadem nutný zaručený elektronický podpis pro »uznání« žádosti, stížnosti, upozornění apod.? Základ pro užívání elektronického podpisu v oblasti veřejné správy je dán zákonem č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších...

V jakém případě je v e-mailové komunikaci s obecním úřadem nutný zaručený elektronický podpis pro »uznání« žádosti, stížnosti, upozornění apod.?

Základ pro užívání elektronického podpisu v oblasti veřejné správy je dán zákonem č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu), ve znění pozdějších předpisů. Podle ust. § 2 písm. b) je zaručeným elektronickým podpisem elektronický podpis, který splňuje následující požadavky:

1. je jednoznačně spojen s podepisující osobou,

2. umožňuje identifikaci podepisující osoby ve vztahu k datové zprávě,

3. byl vytvořen a připojen k datové zprávě pomocí prostředků, které podepisující osoba může udržet pod svou výhradní kontrolou,

4. je k datové zprávě, ke které se vztahuje, připojen takovým způsobem, že je možno zjistit jakoukoliv následnou změnu dat.

V současné době musí být řada elektronických podání adresovaných orgánům obce opatřena zaručeným elektronickým podpisem. Jde zejména o podání ve smyslu zákona číslo 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů - podle § 37 odst. 4 správního řádu lze podání správnímu orgánu učinit písemně nebo ústně do protokolu anebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem; za podmínky, že podání je do 5 dnů potvrzeno, popřípadě doplněno způsobem uvedeným ve větě první, lze učinit zejména prostřednictvím dálnopisu, telefaxu nebo veřejné datové sítě bez použití zaručeného elektronického podpisu.

Dále např. podle § 10 odst. 12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů, občan v případě, že se rozhodl ukončit trvalý pobyt na území ČR, musí sdělit tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa trvalého pobytu; pokud má sdělení podle věty první formu datové zprávy, občan ho po vyplnění musí opatřit zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb nebo dodat prostřednictvím datové schránky.

Naopak pro podání občana obce předpokládaná zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (např. vyjádření k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý kalendářní rok, požadavek projednání určité záležitosti radou nebo zastupitelstvem obce, podání návrhů, připomínek a podnětů orgánům obce), zákon opatření e-mailu zaručeným elektronickým podpisem nevyžaduje. Stejně tak žádost o informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, nemusí být zaručeným elektronickým podpisem opatřena.

V obecné rovině se dá shrnout, že při komunikaci s orgány obce/obecním úřadem je třeba užít zaručený elektronický podpis tehdy, jestliže tak zákon výslovně stanoví; v ostatních případech není možné přijetí elektronického podnětu občana užitím zaručeného elektronického podpisu ze strany obce podmiňovat. Elektronického podpisu není obecně potřeba, pokud žadatel pro komunikaci s obcí používá datových schránek.

Závěrem: Podle § 3 odst. 1 nařízení vlády č. 495/2004 Sb., kterým se provádí zákon o elektronickém podpisu orgán veřejné moci zveřejní na své úřední desce a též způsobem umožňujícím dálkový přístup informace potřebné k doručování datových zpráv orgánu veřejné moci. Jednou z povinně zveřejňovaných informací je seznam právních předpisů, podle kterých je možné vůči orgánu veřejné moci činit právní úkony v elektronické podobě a náležitosti těchto úkonů, zejména náležitosti týkající se použití uznávaného elektronického podpisu.

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ

právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down