01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když udeří zima. Jaká technika je nejlepší pro úklid sněhu?

Malou komunální technikou rozumíme motorové stroje jako křovinořezy, sekačky, travní traktory, mulčovače, provzdušňovače, zametací stroje, sněžné frézy, sypače apod. Vyplatí se pořizovat ji jako ucelený systém s celoročním využitím.

Konkrétní stroje je třeba zvolit podle toho, jaké využití v obci převažuje. Pro obce v nižších nadmořských výškách je zimní úklid sněhu vcelku snadno řešitelný zahradním traktorem se shrnovací radlicí, válcovým zametacím kartáčem nebo relativně levnou kolovou sněhovou frézou. V horské či podhorské oblasti je nutné nasadit výkonnější, nejlépe pásové sněhové frézy (viz str. 34 - pozn. redakce).

ZAHRADNÍ DVOUOSÉ TRAKTORY


Travní (zahradní) traktory mají vedle adaptéru pro sečení, který lze snadno odmontovat, celou řadu dalších přípojných strojů a zařízení vhodných pro komunální práce, například:

se sněhovými řetězy na kolech a s odpruženou shrnovací radlici jsou vhodné pro úklid sněhu,

lze je též dovybavit válcovým zametacím kartáčem,

po sejmutí sběrného koše se na zadní závěs mohou připojit provzdušňovače, postřikovače, rozmetadla - sypače, sklápěcí vozíky a další přípojné stroje.

Pro komunální účely jsou vhodné výkonnější typy zahradních traktorů s dvouválcovým motorem o výkonu zhruba 20 až 24 HP s hydrostatickou převodovkou s plynulou změnou pojezdové rychlosti a s masivní konstrukcí pojezdové části, včetně raději větších pojezdových kol.

Tyto traktory bývají obvykle osazeny motory od největšího světového výrobce malých motorů Briggs&Stratton, který má v ČR velmi dobře fungující servisní síť. Dobře funguje i servis motorů Honda. Pokud má traktor motor od jiného výrobce, je dobré si při nákupu pečlivě ověřit i jeho servisní zajištění. S hydrostatickými převodovkami zpravidla žádné problémy nejsou, protože se vesměs používají převodovky od několika málo světových výrobců.

Zajištění servisu u ostatních částí zahradních traktorů je individuální podle typu traktoru či obchodní značky a určitě neprohloupíme, když si tuto službu při nákupu zahradních traktorů pečlivě ověříme.

Mimochodem platí, že velkých výrobců těchto traktorů není ve světě mnoho, zato však jimi vyrobené traktory se prodávají pod nejrůznějšími obchodními značkami, které se liší pouze designem, technickou (často někdy nepodstatnou) výbavou, ale hlavně cenou. Letos se ceny těchto traktorů (včetně DPH) pohybovaly mezi přibližně 80 000 až 130 000 Kč.

Zajímavou novinku posledních let na domácím trhu představuje zahradní traktor s náhonem na všechna čtyři kola. Pohon zadních kol je klasickou hydrostatickou převodovkou, v předních kolech jsou zabudovány hydromotory. Traktor (viz horní snímek) má vynikající průjezdnost ve zvláště obtížném terénu a přirozeně je velmi vhodný i pro úklid sněhu pomocí shrnovací radlice. Za letošní a minulý rok jen naše firma prodala už na dvě desítky těchto traktorů, přičemž všechny pracují spolehlivě a bez poruch. Uvedený typ traktoru lze pořídit od přibližně 140 000 Kč včetně DPH.

VÁLCOVÉ ZAMETACÍ KARTÁČE

Jsou určeny pro odklízení pevných nečistot či čerstvě napadaného sněhu na komunikacích, chodnících a cestách se zpevněným povrchem. Kartáč může být vybaven nádrží na vodu a čerpadlem, které skrápí zametaný povrch před strojem, a zamezuje tak nadměrnému prášení. Sběrná nádoba shromažďuje odmetaný materiál.

Kartáč se velmi hodí pro odstranění sněžného poprašku na chodnících a cestách. Napadne-li silnější sněhová vrstva, lze kartáč využívat v kombinaci s traktorem se sněhovou radlicí nebo i v kombinaci se sněhovou frézou. Sníh na takto ošetřených plochách velmi rychle odtává, a tudíž je to velmi vhodný způsob úklidu sněhu na frekventovaných chodnících u veřejných budov či na parkových cestičkách apod.

Válcové zametací kartáče se obvykle vyrábějí jako jednoúčelové stroje - pojezdová část má většinou převody s řemenicemi a klínovými řemeny, zpravidla se používají motory Briggs nebo Honda. Cena tohoto typu kartáče se záběrem kolem 80 cm je okolo 30 000 Kč. Ceny kartáčů s vícerychlostní převodovkou se pohybují mezi zhruba 40 000 a 65 000 Kč včetně DPH.

SNĚHOVÉ FRÉZY

Jak již bylo uvedeno, pro menší obce v nižších nadmořských výškách dostačují pro zimní úklid sněhu i relativně levné kolové sněhové frézy. Z kolových fréz se nejčastěji používají stroje s motorem o výkonu 5,5 až 13 HP a záběru zhruba 55 až 75 cm. Pojezd má zpravidla 5 až 6 rychlostí vpřed, 2 vzad. Frézy jsou vybaveny otočným komínem 180° s nastavením na řídítkách a mají hmotnost přibližně 60-85 kg. Důležité je, aby fréza byla dvoustupňová, to znamená, že má vpředu robustní šnek na odříznutí a rozmělnění vrstvy sněhu a jeho dopravu k vysokootáčkovému ventilátoru, který sníh odhodí do vzdálenosti okolo 12 až 15 metrů. Některé frézy jsou vybaveny startovacím zařízením na připojení kabelem k síti 230 V, což velmi usnadňuje »studený start« v zimě.

Obsluha těchto typů sněhových fréz je nenáročná díky konstrukci s nízkým profilem, která zlepšuje stabilitu a rozložení váhy. Celkovou práci stroje rovněž vylepšuje možnost optimálního nastavení rychlostí pro všechny druhy sněhu. Cena uvedených sněhových fréz se pohybuje od zhruba 12 000 do asi 40 000 Kč včetně DPH.

Pro náročnější podmínky v podhorských a v horských oblastech se většinou používají pásové frézy. Podle výkonu motoru a vybavení tyto frézy stojí od přibližně 40 000 až po 100 000 Kč, avšak existují i dražší stroje.

JEDNOOSÉ MALOTRAKTORY S VÝMĚNNÝMI PRACOVNÍMI STROJI

Velmi zajímavým řešením malé komunální techniky je multifunkční systém založený na jednoosém malotraktoru s čelním vývodovým hřídelem a snadno výměnnými pracovními stroji, jako například žací stroj, mulčovač, shrnovací radlice, válcový kartáč, sněhová fréza a podobně.

Jako příklad lze uvést v ČR velmi známý systém VARI s ocelolitinovou převodovou skříní a s ozubenými převody v olejové lázni. Cena malotraktoru vybaveného motorem Honda 5,5 HP se pohybuje okolo 32 000 Kč včetně DPH, přípojné stroje stojí od 4000 do 25 000 Kč.

 

FRANTIŠEK HES
JVS s. r. o., Dublovice u Sedlčan www.jvs-zahrada.cz

Kombinace spalovacího motoru s elektromotorem zajišťuje u hybridních sněhových fréz tichý chod i nižší spotřebu a emise.
FOTO: ARCHIV HONDA POWER EQUIPMENT

Sněhová fréza, válcový zametací kartáč nebo zahradní traktor s odpruženou shrnovací radlicí - to vše může tvořit účinný arzenál pro úklid sněhu v obci.
ILUTSRAČNÍ FOTO: ARCHIV JVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down