01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Audity proti korupci zahajují

PRAHA Do protikorupčního auditu, projektu občanského sdružení Oživení, se již zapojilo sedm územních samosprávných celků. Audit se zaměřuje na takové rizikové oblasti, jako je zadávání veřejných zakázek, hospodaření s veřejným majetkem, veřejná podpora a dotace, informační politika a transparentní...

PRAHA

Do protikorupčního auditu, projektu občanského sdružení Oživení, se již zapojilo sedm územních samosprávných celků. Audit se zaměřuje na takové rizikové oblasti, jako je zadávání veřejných zakázek, hospodaření s veřejným majetkem, veřejná podpora a dotace, informační politika a transparentní rozhodování orgánů samospráv, fungování společností ovládaných samosprávou, nastavení kontrolních mechanismů a vyřizování stížností úřadem samosprávy. Součástí auditu je rovněž sada doporučení, která se příslušné územní samosprávné celky zavázaly implementovat a informovat veřejnost, jak se jejich uplatnění v praxi daří naplňovat.

V auditorském týmu sdružení Oživení mj. budou působit Mgr. Oldřich Kužílek (Otevřená společnost, o.p.s.), Mgr. Libor Michálek, MPA (finanční poradce a analytik), Mgr. Ing. Mgr. Petr Prchal (advokát), Mgr. Martin Kameník (Oživení) a Ing. Štěpán Rattay (Oživení).

Jak uvedl předseda Oživení Ing. Štěpánj Rattay, »protikorupční audit« nebude auditem v pravém slova smyslu. Spíše půjde o prověrku interních procesů, poradenství a služby týkající se protikorupčních opatření na radnici s využitím know-how tohoto občanského sdružení. Oživení si od auditů slibuje, že na základě jejich výsledků bude možné i pro další územní samosprávné celky zobecnit dobré zkušenosti z vytipovávání »slabých míst« na radnicích a předcházení možnému korupčnímu jednání.

Audit potrvá na každé radnici 12 měsíců, ale jak zástupci Oživení ujistili, nebude klást na její zaměstnance výraznější administrativní, časové či jiné nároky. Cena služby se v závislosti na velikosti obce pohybuje od 20 tisíc do 50 tisíc korun, avšak její využití by mělo obci přinést nepoměrně větší úspory například při zadávání veřejných zakázek.

Jednotlivá zjištění a další vývoj protikorupčního auditu bude moci široká veřejnost sledovat na internetových stránkách www.bezkorupce.cz/audity-samosprav.

Protikorupční audit samospráv

Do projektu občanského sdružení Oživení se dosud zapojilo sedm měst a obcí:

statutární město Karlovy Vary

město Hodonín

město Lanškroun

město Černošice

obec Psáry (okr. Praha-západ)

obec Srch (okr. Pardubice)

obec Tisá (okr. Ústí n. L.)

ZDROJ: OŽIVENÍ, o. s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down