01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Role IT při podpoře otevřenosti úřadů

Největší »přátele« i »nepřátele« svobody informací a otevřenosti veřejné správy ocenil již devátý ročník soutěže Otevřeno x Zavřeno. Bližší seznámení se 72 nominacemi, z nichž 21 bylo v kategorii Otevřeno a 51 v kategorii Zavřeno, přináší jednoznačný poznatek. Důležitým prostředkem k posílení otevřenosti veřejné správy jsou informační technologie.

Při nesprávném použití však mohou být i bariérou. Stačí všimnout si některých nominací v soutěži pořádané o. p. s. Otevřená společnost (kompletní výsledky na www.otevrete.cz). Např. automatizovaný informační systém Nalus, za který získal Ústavní soud ČR druhou cenu v kategorii Otevřeno, umožňuje díky svému rozhraní získávat data jednoduše statisticky zpracovatelná v elektronické podobě.


VLIV MÁ TÉŽ FORMA ZPŘÍSTUPNĚNÍ

Při hledání podkladů a informací o rozhodovací činnosti jsou všechna rozhodnutí, včetně data podání stížnosti (návrhu) evidována a volně přístupná. Informace také lze snadno stáhnout v podobě datového souboru, se kterým lze dále jednoduše pracovat a vyhotovit si libovolnou statistiku (podle délky řízení, výskytu výrazů, délka řízení podle soudce zpravodaje, výskyt typu rozhodnutí podle soudce zpravodaje, kombinace těchto kritérií). Z této statistiky pak lze vyhotovit graf, přehledovou tabulku nebo jiný zobecněný výstup.

I jiné soudy sice poskytují stejné informace, nelze je však získat v podobě, v níž by bylo možné s nimi jednoduše automatizovaně pracovat. Návrh tedy zdůrazňuje, že podstatný není ani samotný fakt zpřístupnění dat, který by už měl být samozřejmostí, ale i podoba jejich poskytnutí, která je pro další práci klíčová.

DATA V KOMFORTNÍ PODOBĚ

Ve zvláštní kategorii Otevřeno - veřejné zakázky zvítězil kraj Vysočina. Jeho aplikace s názvem Přehled dotací na http://extranet.kr-vysocina.cz/edotace nabízí ucelený přehled všech dotací poskytnutých krajem Vysočina. Vyhledávat lze podle historie (aktivní, po uzávěrce, vyhodnocené a zrušené) nebo druhu žadatele (všechny dotace, pro obce, pro příspěvkové organizace, pro neziskové organizace, pro podnikatele, ostatní). Obsahuje tyto informace: ID dotace, název, typ, finanční alokace, datum uzávěrky, podkladové materiály, a kolik který žadatel získal. Podobně přehledný je také Rejstřík příspěvkových organizací (http://extranet.kr-vysocina.cz/rejstrik-organizaci).

»Když mě ve městě něco zaujme, pustím si k tomu záznam jednání zastupitelstva, otevřu si dokumenty a zápisy z jednání. Pokud by mi to náhodou nestačilo, můžu třeba zavolat starostovi na mobil,« uvedl nominující o městě Kuřim (okr. Brno-venkov), které získalo třetí cenu za zcela nadstandardní úroveň informování. Např. materiály k jednání zastupitelstva zveřejňuje na webu týden před zasedáním a vystavuje tam i všechny aktuální smlouvy města.

NEZNALOST ČI ZLÝ ÚMYSL

Součástí informační otevřenosti jsou i technické aspekty. Patří k nim také možnost indexování webových stránek všude tam, kde nehrozí zneužití údajů o soukromí osob. Tento aspekt však nerespektuje Státní veterinární správa (SVS) ČR, která na svém webu zveřejňuje důležité informace (výstrahy, opatření, nařízení aj.), avšak blokuje indexaci svých stránek. Tím zabraňuje přístupu k těmto informacím. Pokud někdo hledá informace třeba o vzteklině, ve vyhledávačích (např. seznam.cz či google.cz), nenajde nic ze stránek SVS. Přitom tento web obsahuje nejdůležitější informace.

Častějším příkladem nevhodného využití, resp. zneužití informačních technologií je zabránění opozičním politikům či občanům zveřejňovat své názory například na obecních či městských webových stránkách. Například starosta Šestajovic (okr. Praha-východ) uzavřel deset dní před volbami diskusní fórum na obecním webu.

První cenu v oblasti svoboda projevu, šíření informací v kategorii Zavřeno získala Rada Městské části Praha 11 za rozhodnutí, že znepřístupní staré přenosy ze zastupitelstva a nové nebude pořizovat. Učinila tak po konání mimořádných bouřlivých zastupitelstev k prošetření činnosti ABL.

Cenu za nadstandardní úroveň informování převzali zástupci města Kuřim.

FOTO: OTEVŘENÁ SPOLEČNOST, O.P. S.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down