01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nadace Partnerství pomůže obcím zdarma ošetřit stromy

Významné stromy v republice mohou díky projektu Zdravé stromy pro zítřek opět získat poukazy na bezplatné arboristické ošetření, které již třetím rokem uděluje Nadace Partnerství ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. O bezplatné ošetření stromů mohou obce, školy,...

Významné stromy v republice mohou díky projektu Zdravé stromy pro zítřek opět získat poukazy na bezplatné arboristické ošetření, které již třetím rokem uděluje Nadace Partnerství ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. O bezplatné ošetření stromů mohou obce, školy, občanská sdružení a další organizace žádat až do 11. listopadu. Cílem projektu je podpora kvalitního odborného ošetřování stromů a zvyšování povědomí veřejnosti o této činnosti.

»Zdravé stromy pro zítřek jsou skvělým řešením pro malé obce, školy nebo sdružení, které chtějí ošetřit významný strom, ale na potřebnou odbornou péči nemají peníze. Větší města podle zkušenosti z předchozích let zase oceňují především získání informací, jak ověřit kvalitu nabízených služeb, a kontakty na prověřené certifikované arboristy,« uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Při výběru stromů nebude hrát roli velikost stromu ani jeho stáří. Komise se zaměří zejména na nutnost odborného zásahu, historii stromu a jeho význam pro místní obyvatele. Podrobné informace o žádosti a úplné podmínky pro udělení poukazu mohou zájemci nalézt na stránkách www.stromzivota.cz a www.szkt.cz/.

Stromy na jaře roku 2012 ošetří kvalifikovaní pracovníci s mezinárodním certifikátem Evropský arborista, kteří prošli zkouškou prokazující úroveň jejich odborných znalostí. »Tito arboristé jsou schopni při své práci zohlednit současně zdravotní stav stromu i požadavky okolního prostředí. Navíc využívají takové způsoby ošetření, které stromu neublíží, ale naopak prospějí,« vysvětluje význam certifikátu Dana Štechová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s.

Pokud tedy chtějí zaměstnanci úřadů o strom kvalitně pečovat, neměli by se spoléhat pouze na slovní potvrzení odbornosti. Je důležité se zajímat o osvědčení, znalosti a způsob práce. Certifikát může sloužit jako vhodné vodítko.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down