01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moody´s samosprávám v České republice důvěřuje

Regionální a místní samosprávy (RLG) v Česku vycházejí z krize podle hodnocení agentury Moody´s v relativně dobré kondici, se stále solidními provozními výsledky, umírněnou dluhovou zátěží a rozumnými hotovostními rezervami.

Rating je vyjádření názoru agentury Moody´s na úvěrovou kvalitu individuálních závazků nebo na celkovou úvěruschopnost emitenta. Ratingy neznamenají ani doporučení k nákupu či prodeji, ani nejsou garancí plnění. Úvěrové ratingy Moody´s představují pořadí úvěruschopnosti či očekávané ztráty. Očekávaná ztráta je funkce pravděpodobnosti neplnění a předpokládané míry ztráty v případě neplnění. Ratingy zohledňují budoucnost tím, že se pořadí vztahuje na více perspektiv.

Investoři využívají ratingy jako pomůcku při ocenění úvěrového rizika, zejména u dluhopisů a jiných dlužných cenných papírů. Mnozí používají ratingy také jako limity svých investičních paramentů i jako prostředek k expanzi svých investičních horizontů na trhy nebo typy cenných papírů, které nepokrývají svými vlastními analýzami. Protože se významní investoři globálně spoléhají na ratingy Moody´s, ratingy pomáhají emitentům dluhů poskytovat stabilní, flexibilní přístup k těmto zdrojům kapitálu.

RATINGOVÝ PROCES MOODY´S

Ratingový proces zajišťuje:

sběr informací, které dostačují pro hodnocení rizika pro investory;

vytvoření názoru výboru na odpovídající rating;

průběžné monitorování za účelem stanovení, zda je třeba rating změnit;

informování trhu a účastníků na trhu o krocích agentury Moody´s.

JAK SI STOJÍ ČESKÁ REPUBLIKA

Rating Moody´s týkající se České republiky zůstává během pokračující krize státních dluhů stabilně na pozici A1. V listopadu 2010 agentura Moody´s navíc stabilizovala svůj výhled pro české banky. Tato ratingová agentura také zachovává stabilní názor na hodnocené municipality v ČR, což je odrazem stále solidních provozních výsledků, umírněné dluhové zátěže a rozumných hotovostních rezerv.

Kromě globálních ratingů (GSR), jež jsou srovnatelné s jakýmkoliv ratingem, který agentura Moody´s přidělila subjektům v podobných sektorech v zemích na celém světě, přiděluje agentura Moody´s také národní ratingy (NSR) - ty jsou srovnatelné pouze s ratingy v příslušné zemi. Národní ratingy jsou označeny speciální příponou, která identifikuje zemi, v níž jsou aktuální, např. »cz« pro české hodnocené subjekty.

DEVATENÁCT HODNOCENÝCH SUBJEKTŮ RLG

Agentura Moody´s hodnotí v České republice 19 regionálních a místních samospráv - RLG (viz tabulka níže), přičemž většinou jde o národní ratingy. Rozsah národních ratingů je od Aaa.cz po Aa2.cz, globální rozsah je od A1 po A2. Vysoký výskyt hodnocení kolem jedné nebo dvou pozic, zejména v případě národních ratingů, lze odůvodnit vysokou závislostí českých regionálních a místních samospráv na příjmech ze státního rozpočtu a velmi omezenými možnostmi tyto zdroje příjmů jakkoliv ovlivnit. Ratingy jsou proto blízko státního ratingu A1, jemuž na národní úrovni odpovídá stupeň Aaa.cz. Specifika emitenta jsou vyjádřena v přiřazeném základním úvěrovém hodnocení (BCA) v rozsahu od 5 do 10 a jsou také podrobněji popsána a rozebrána v analýzách Moody´s.

KLÍČOVÉ RATINGOVÉ FAKTORY

V ratinzích agentury Moody´s, které se vztahují na RLG, se odráží aplikace ratingové metodologie agentury Moody´s - analýza společné platební neschopnosti. Základem těchto ratingů jsou v podstatě dva klíčové faktory: vnitřní úvěrová síla RLG, označovaná jako základní úvěrové hodnocení (BCA); a pravděpodobnost mimořádné podpory přicházející od jiného subjektu, obvykle ústřední vlády, za účelem prevence platební neschopnosti, pokud by taková situace nastala.

Základní úvěrové hodnocení vlády je založeno na komplexním přezkoumání finančních, hospodářských a institucionálních silných stránek emitenta při začlenění kvantitativních i kvalitativních hodnocení pravděpodobnosti platební neschopnosti. Kvantitativní analýzy finančních, dluhových a ekonomických údajů jsou doplněny kvalitativní analýzou okolního prostředí, institucionálního rámce a řídicích a manažerských faktorů. Hodnocení BCA je vyjádřeno rozsahem 1-21, kde 1 představuje nejnižší úvěrové riziko.

ZÁKLADY NÁZORU MOODY´S NA POSLEDNÍ VÝVOJ ČESKÝCH RLG

České RLG s ratingem Moody´s vycházejí z krize v relativně dobré kondici, se stále solidními provozními výsledky, umírněnou dluhovou zátěží a rozumnými hotovostními rezervami. Proto během posledních dvou let v aktuálních ratinzích nenastaly žádné podstatné změny.

Budoucí hodnocení Moody´s se bude odvíjet zejména od následujících faktorů:

Schopnost přizpůsobit se prostředí s nízkým růstem příjmů a zabránit dalšímu poklesu provozních výsledků, přičemž předpokládáme, že zotavení na úrovně pozorované před rokem 2009 je v krátkodobém horizontu nepravděpodobné.

Tempo poklesu hotovostních rezerv a růstu dluhů, protože vysoké investiční výdaje budou tlačit na prohlubování deficitů financování.

Připravované úpravy v rozpočtovém určení daní by mohly mít negativní důsledky pro čtyři největší města. Nicméně očekáváme, že zákon projde významnými úpravami, které pravděpodobně zmírní konečné negativní dopady.

Mezi silné stránky českých regionálních a místních samospráv patří:

umírněná výše zadluženosti;

příznivá dluhová struktura a téměř žádné potřeby refinancování;

hotovostní rezervy vytvořené dříve;

stabilní a relativně předvídatelný právní a finanční rámec.

Agentura Moody´s ve střední a východní Evropě

Globální ratingová agentura Moody´s Investors Service zajišťuje od devadesátých let 20. století ratingové hodnocení bank, společností a dalších emitentů dluhů ve střední a východní Evropě. Když v roce 2006 získala ratingovou agenturu CRA Rating Agency a. s., zřídila si agentura Moody´s kancelář v Praze, a tím sloučila své ratingové aktivity v regionu střední a východní Evropy do jednoho ústředí. Pražská kancelář má nyní klienty v 17 zemích tohoto regionu: od pobaltských států na severu až po Albánii na jihu. Mezi tyto emitenty patří státy, banky, korporace a také regionální a místní samosprávy (RLG).

Definice rozsahu národního dlouhodobého ratingu

(přípona »nn« označuje příslušnou zemi, např. Aaa.cz se týká České republiky)

Jakou úvěruschopnost představuje emitent nebo představují emitenti s příslušným ratingem ve vztahu k ostatním domácím emitentům:

Aaa.nn - nejvyšší úvěruschopnost;

Aa.nn - velmi silnou úvěruschopnost;

A.nn - nadprůměrnou úvěruschopnost;

Baa.nn - průměrnou úvěruschopnost;

Ba.nn - podprůměrnou úvěruschopnost;

B.nn - slabou úvěruschopnost;

Caa.nn - emitent nebo emitenti jsou spekulativní a ve vztahu k ostatním domácím emitentům představují velmi slabou úvěruschopnost;

Ca.nn - emitent nebo emitenti jsou vysoce spekulativní a ve vztahu k ostatním domácím emitentům představují extrémně slabou úvěruschopnost;

C.nn - emitent nebo emitenti jsou extrémně spekulativní a ve vztahu k ostatním domácím emitentům představují nejslabší úvěruschopnost.

Pozn.: Agentura Moody´s používá v každé druhové ratingové klasifikaci od Aa po Caa modifikátory 1, 2 a 3. Modifikátor 1 naznačuje, že závazek je zařazen v horní části dané druhové ratingové kategorie, modifikátor 2 naznačuje střední ratingové zařazení a modifikátor 3 naznačuje zařazení v dolní části dané druhové ratingové kategorie.

ZDROJ: MOODY´S

Přehled municipálních ratingů v České republice

RLG v České republice GSR (LC) Výhled NSR BCA
Město Jihlava stabilní Aa1.cz 7
SÚS JMK (plně nebo částečně ve vlastnictví státu/kraje) stabilní Aa1.cz 7
SFDI (plně nebo částečně ve vlastnictví státu) A1 stabilní Aaa.cz 5
Město Žďár nad Sázavou - stabilní Aa1.cz 6
Město Ostrava A2 stabilní - 7
Město Třebíč - stabilní Aa1.cz 7
Město Liberec stabilní Aa12cz 10
Město Uherské Hradiště stabilní Aa1.cz 8
Moravskoslezský kraj A2 stabilní Aa1.cz 7
Město Česká Lípa - stabilní Aa1.cz 7
SÚS PK (plně nebo částečně ve vlastnictví státu/kraje) stabilní Aa1.cz 8
Město Praha A1 stabilní - 6
Liberecký kraj - stabilní Aa1.cz 7
Město Klatovy stabilní Aa1.cz 7
Město Prostějov - stabilní Aa1.cz 6
Město Beroun negativní Aa1.cz 8
Město Brno A2 stabilní - 7
Město Příbram stabilní Aa1.cz 8
Ústecký kraj, město stabilní Aa1.cz 7

Pozn. RLG - regionální a místní samosprávy; GSR - globální rating; NSR - národní rating; BCA - základní úvěrové hodnocení.

ZDROJ: MOODY´S

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down