01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S vyšším rizikem hospodaří 62 obcí

Na základě výsledků monitoringu hospodaření obcí za rok 2010, který provedlo Ministerstvo financí, se v kategorii obcí s vyšší mírou rizika nachází již 62 sídel. Celkem 39 z nich jsou obce s počtem obyvatel v intervalu od 201 do 1000. Čtyřicet obcí se do této kategorie dostalo kvůli realizaci...

Na základě výsledků monitoringu hospodaření obcí za rok 2010, který provedlo Ministerstvo financí, se v kategorii obcí s vyšší mírou rizika nachází již 62 sídel. Celkem 39 z nich jsou obce s počtem obyvatel v intervalu od 201 do 1000. Čtyřicet obcí se do této kategorie dostalo kvůli realizaci projektů podpořených dotacemi, další zase z důvodu chybného účtování, což souvisí s faktem, že rok 2010 byl prvním rokem účetní reformy. Všem těmto obcím zaslal ministr financí dopis se žádostí o zdůvodnění a o stanovisko zastupitelstva obce. Většina obcí na dopis odpověděla, že chyby v účetnictví již byly napraveny.

Monitoring hospodaření obcí je založen na sledování soustavy informativních a monitorujících ukazatelů (SIMU) u obcí a jimi zřízených příspěvkových organizací, přičemž za zásadní ukazatele jsou považovány ukazatel celkové likvidity a ukazatel podílu cizích zdrojů k celkovým aktivům. Výsledky monitoringu jsou následující:

Monitorující ukazatel podílu cizích zdrojů k celkovým aktivům byl u 139 obcí (2,2 %) vyšší než 25,0 %, z toho 118 obcí bylo v intervalu 25,0-50,0 %. Oproti roku 2009 jde jen o nepatrnou změnu, neboť nad sledovanou hranicí 25,0 % bylo v tomto roce 134 obcí (2,1 %). Velmi vysoké hodnoty ukazatele jsou, podobně jako v minulých letech, způsobeny především povinným předfinancováním projektů u malých ob-cí, na něž mají radnice přislíbenu podporu z fondů Evropské unie. Vesměs jde o obce do přibližně 5 tisíc obyvatel.

Monitorující ukazatel celkové likvidity byl u 648 obcí (10,4 %) v kritickém intervalu . Ve srovnání s rokem 2009 to znamená nárůst o téměř 77 %. Oproti vývoji v předchozích letech jde na první pohled o výrazné zhoršení. Hlavní příčinou však není zhoršení hospodářské situace jednotlivých obcí, ale změna ve struktuře rozvahy a způsobu účtování (zejména o transferech) s účinností od 1. 1. 2010. Údaje za rok 2010 proto nejsou zcela srovnatelné s údaji za roky předchozí.

Informativní ukazatele jsou ze své povahy jen doplňujícími ukazateli. Proto nejsou v monitoringu komentovány.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down