01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Město Vídeň instaluje kolo-boxy

VÍDEŇ Město Vídeň představilo pilotní projekt výstavby uzamykatelných boxů na jízdní kola (kolo-boxů) u obecních domů. První boxy již byly instalovány a jejich počet se podle ujištění magistrátu bude dál rychle zvyšovat. Jízdní kolo coby ekologický a zdraví prospěšný dopravní prostředek si...

VÍDEŇ

Město Vídeň představilo pilotní projekt výstavby uzamykatelných boxů na jízdní kola (kolo-boxů) u obecních domů. První boxy již byly instalovány a jejich počet se podle ujištění magistrátu bude dál rychle zvyšovat. Jízdní kolo coby ekologický a zdraví prospěšný dopravní prostředek si obyvatelé Vídně velmi oblíbili, takže cyklisté v ulicích rakouské metropole už představují zcela všední obrázek.


Rozmach cyklistické dopravy je však také podmíněn možností pohodlně si své jízdní kolo uložit. Město proto plánuje síť kolo-boxů nadále rozšiřovat, přičemž postupně by jimi měly být vybaveny všechny domy v jeho vlastnictví.

Ve Vídni pro instalaci uzamykatelných boxů ovšem existuje ještě jeden pádný důvod, totiž poměrně vysoká míra krádeží jizdních kol. Ve Vídni totiž bývá odcizeno až každé třetí kolo.

Kolo-boxy jsou pevně ukotveny do země a opatřeny speciálním válcovým zámkem. Střecha a boční stěny boxu jsou zhotoveny z pevného ocelového plechu. Pronájem bezpečného ocelového boxu chránícího kolo před nepřízní počasí, vandalismem i krádeží vyjde měsíčně na 6,05 eur (zhruba 147 Kč).

Radní města Vídně pro bytovou výstavbu Michael Ludwig a člen městského zastupitelstva Christoph Chorherr prezentovali kolo-boxy v jednom z městských komplexů bytových domů.

FOTO: ALEX HALADA/PID

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down