01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hitem e-Aukcí jsou letos telekomunikace

Statutární město Ostrava, Havířov, Frýdek-Místek, mikroregion Zlaté Hory, Slezská brána a další města a obce aktivně využívají ke snížení nákladů elektronické aukce přes Systém CENTREs. Například Bílovec s Klimkovicemi, Slatinou a Těškovicemi utvořily sdružení, jehož účelem bylo touto cestou nakoupit společně elektrickou energii.

Jak potvrzují zkušenosti společnosti eCENTRE, na výhodný způsob nákupů prostřednictvím elektronických aukcí přistupují už také mikroregiony. »Spolupracujeme se Sdružením měst a obcí povodí Ondřejnice, s mikroregiony Zlaté Hory, Hlinecko, Frýdlantsko-Beskydy i některými dalšími,« říká obchodní ředitel společnosti Jindřich Morávek.

UŽ TAKÉ VEŘEJNÁ ZELEŇ, POJIŠTĚNÍ NEBO TELEKOMUNIKACE...


Municipality začínají tento nástroj postupně využívat i u dalších komodit. Například veřejnou zakázku na úpravu zeleně řeší přes Systém CENTREs město Třinec. Pro elektronickou aukci se v komoditě pojistky rozhodla Kopřivnice, stejně jako Nové Město nad Metují.

Velký zájem je letos o telekomunikace. Jablonec nad Nisou díky e-Aukci prostřednictvím Systému CENTREs ušetří za volání 79 % a město Mimoň zhruba 40 %. Rekordní elektronická aukce z pohledu dosažené úspory na telekomunikacích se konala začátkem srpna v Ostravě. Město soutěžilo mezi třemi tuzemskými operátory balík mobilních služeb na dva roky pro svých 112 organizací. Operátoři nakonec snížili cenu z původních 23 mil. Kč na pouhé tři miliony, a Ostrava tak ušetřila 20 milionů!

Podobnou zkušenost má starosta města Černošice Mgr. Filip Kořínek. »Osobně jsem tipoval, že se nám díky elektronické aukci podaří srazit cenu telekomunikačních služeb tak na polovinu. Konečná úspora 60 % byla pro mě příjemným překvapením.«

»Možnost elektronických aukcí dnes využívá asi 130 radnic. Nakoupit tak lze elektřinu, zemní plyn, pojištění, bankovní služby, ale i potraviny, MTZ, léky a zdravotnický materiál,« konstatuje Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE a člen prezidia Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce (APUEN).

Ostrava je prvním městem, které využívá systém elektronických nákupů veškerých komodit pro všech svých více než 180 organizací. »V roce 2007 jsme začínali jako první v zemi soutěžit s elektřinou. Postupně jsme se to naučili a letos díky tomu ušetříme už asi 77 milionů korun,« uvedl již dříve primátor Ostravy Ing. Petr Kajnar.

OSTRAVA ELEKTRONICKY EVIDUJE NÁKUPY PŘES NÁKUPNÍ PORTÁL

Město zavedlo Systém sdružených nákupů CENTREs na začátku roku 2010. Chce tak veškeré nákupy města elektronicky evidovat přes Nákupní portál města Ostrava, který je součástí systému. Dalším cílem je elektronickým výběrovým řízením s využitím e-Aukce řešit minimálně 30 % z veškerých nákupů, a dosáhnout tak průměrné roční úspory 10 %, tj. 100 milionů ročně.

Celý projekt je nastaven na čtyři roky, a i když se ještě do něho nezapojily všechny organizace města naplno, systémem se už v současné době dosahuje průměrné úspory kolem 20 %.

Podle Vítězslava Grygara systém elektronických nákupů negeneruje jen úspory a nezajišťuje pouze transparentní zadávání veřejných zakázek. Přináší i evidenci a kontrolu nákupů města a jeho organizací, čímž omezuje korupci.

»Přidanou hodnotou Systému sdružených nákupů CENTREs je zvyšování kvalifikace zaměstnanců veřejné správy, neboť poskytujeme zdarma i vzdělávání, a to jak pro procesy týkající se veřejných zakázek, tak pro práci se systémem. Dalším bonusem je, že systém je v souladu se zákonem o veřejných zakázkách i s veškerou další legislativou, jako je Strategie elektronizace zadávání veřejných zakázek, protikorupční strategie vlády či strategický dokument zavádění e-Governmentu v ČR - Smart Administration,« uzavřel ředitel společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar.«

 

Aktuální stav využívání systému elektronických nákupů v Ostravě v r. 2011

Uskutečněno 275 e-Aukcí.

Přes systém se nakupuje více než 16 000 položek.

Týdně se zpracovává více než 1000 objednávek v celkové hodnotě přes 7 mil. Kč.

Ostrava se navíc jako první v ČR rozhodla pravidelně zveřejňovat, které její organizace tímto způsobem, šetří.

Podívejte se na žebříček organizací, jejich výsledky i dosažené úspory na adrese: http:/www.ecentre.cz/system-centres/dosazeneuspory!

 

Příklady dosažených úspor díky centralizovanému zadávání a e-Aukcím přes Systém CENTRES

Elektřina
Město Veselí nad Moravou 22 % 0,920 mil. Kč
Mikroregion Zlaté Hory 9 % 0,336 mil. Kč
Sdružení obcí mikroregion Hlinecko 12 % 0,206 mil. Kč
Královéhradecký kraj 5 % 2,495 mil. Kč
Zemní plyn
Město Červený Kostelec 15 % 0,975 mil. Kč
Sdružení měst a obcí povodí Ondřejnice 18 % 1,010 mil. Kč
Telekomunikace
Statutární město
Ostrava (112 organizací) 87 % 19,777 mil. Kč
Město Jablonec nad Nisou 79 % 0,131 mil. Kč
Město Černošice 61 % 0,765 mil. Kč
Město Mimoň 41 % 0,126 mil. Kč
Další služby
ZOO Ostrava (zhotovení letáků) 11 % 0,033 mil. Kč
Psychiatrická léčebna Petrohrad (sanitní vozidlo) 12 % 0,133 mil. Kč
Divadlo loutek Ostrava (úklidové práce) 42 % 0,711 mil. Kč
MŠ Hornická,
Moravská Ostrava a Přívoz (stavební práce) 39 % 5,010 mil. Kč

ZDROJ: eCENTRE

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down