01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Půjčky zaměstnancům obce

Mohli byste vysvětlit ustanovení § 85 písm. j) zákona č. 128/2000 Sb. týkající se uzavírání smluv o přijetí a poskytnutí úvěru nebo půjčky, poskytnutí dotace, převzetí dluhu, převzetí ručitelského závazku, přistoupení k závazku a smlouvy o sdružení? Lze tuto pravomoc přenést na radu obce? Konkrétně...

Mohli byste vysvětlit ustanovení § 85 písm. j) zákona č. 128/2000 Sb. týkající se uzavírání smluv o přijetí a poskytnutí úvěru nebo půjčky, poskytnutí dotace, převzetí dluhu, převzetí ručitelského závazku, přistoupení k závazku a smlouvy o sdružení? Lze tuto pravomoc přenést na radu obce? Konkrétně jde o to, zda lze, aby zastupitelstvo pověřilo radu k uzavírání smluv o poskytnutí bezúročných půjček do určité výše. Zastupitelstvo totiž plánuje ve směrnici o sociálním fondu schválit, že ze sociálního fondu lze zaměstnancům obce poskytnout půjčku na bytové účely, max. však 20 tisíc korun a zaměstnancům v tíživé sociální situaci do výše 10 000 Kč s tím, že o těchto půjčkách by rozhodovala rada obce. Nebo musí tyto smlouvy schvalovat zastupitelstvo obce, i když bude ve směrnici přesně stanoveno, kdo může prostředky čerpat a za jakých podmínek?

Na úvod je třeba v obecné rovině konstatovat, že skutečnost, že určitá kompetence je zákonem o obcích, případně jiným právním předpisem vyhrazena konkrétnímu orgánu obce znamená, že danou agendu si na sebe nemůže vztáhnout jiný orgán obce a ani orgán, kterému je kompetence zákonem svěřena (vyhrazena) ji nemůže svěřit jinému orgánu, není-li v konkrétním případě stanoveno zákonem jinak.

Podle § 85 písm. j) zákona o obcích je zastupitelstvu obce vyhrazeno rozhodování o uzavření smlouvy o přijetí a poskytnutí úvěru nebo půjčky, o poskytnutí dotace, převzetí dluhu, převzetí ručitelského závazku, přistoupení k závazku a smlouvy o sdružení.

Rozhodování ve všech těchto věcech tak zákon o obcích výslovně svěřuje (vyhrazuje) zastupitelstvu obce a nelze je žádným způsobem převést na jiný orgán. Pouze ve vztahu k rozhodování o uzavírání smluv o poskytnutí dotace je situace poněkud specifická - zde je třeba dále zohlednit ustanovení § 85 písm. c) zákona o obcích, podle kterého je zastupitelstvu vyhrazeno rozhodování o poskytování dotací nad 50 tisíc korun v jednotlivých případech občanským sdružením, humanitárním organizacím a jiným fyzickým nebo právnickým osobám působícím v oblasti mládeže, tělovýchovy a sportu, sociálních služeb, podpory rodin, požární ochrany, kultury, vzdělávání a vědy, zdravotnictví, protidrogových aktivit, prevence kriminality a ochrany životního prostředí.

Při určení vztahu těchto ustanovení se uplatní pravidlo speciality - ust. § 85 písm. c) je třeba považovat za speciální k ust. písm. j); to znamená, že je-li dotace obcí poskytována subjektu uvedenému v § 85 písm. c) zákona o obcích, postupuje se výlučně podle tohoto ustanovení a § 85 písm. j) se neaplikuje. Je-li tedy dotace obcí poskytována subjektům uvedeným v § 85 písm. c) zákona o obcích, pak platí následující:

jde-li o dotaci vyšší než 50 000 Kč, rozhoduje vždy zastupitelstvo,

jde-li o dotaci ve výši do 50 000 Kč včetně, o poskytnutí dotace rozhoduje s ohledem na ust. § 102 odst. 3 zákona o obcích (podle kterého rada obce zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, nejsou-li vyhrazeny zastupitelstvu obce) rada obce, pokud si ovšem zastupitelstvo nevyhradí rozhodování i v těchto případech.

Pokud jde o poskytování půjček zaměstnancům obce ze sociálního fondu zřízeného zastupitelstvem obce, je třeba plně vycházet z již zmiňovaného ustanovení § 85 písm. j) zákona o obcích, podle kterého je rozhodování o uzavření smlouvy o přijetí i poskytnutí půjčky vyhrazeno zastupitelstvu obce - tzn. jedná se o vyhrazenou kompetenci zastupitelstva, kterou nelze převést na jiný orgán obce. Směrnice fondu upravující čerpání prostředků fondu tak může stanovit určitá kritéria poskytování půjček (např. jejich maximální výši, účel půjčky apod.), ale svěřit rozhodování o vlastním uzavření smlouvy o půjčce radě obce v žádném případě nemůže. Takový postup by byl podle mého právního názoru v rozporu se zákonem.

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ

právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down