01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Předpisy obce

Zákon o obcích stanoví, že »obec pečuje o všestranný rozvoj svého území a potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem«. Dále se v zákoně stanoví, že »povinnosti může obec ukládat v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou, v přenesené působnosti může vydávat na...

Zákon o obcích stanoví, že »obec pečuje o všestranný rozvoj svého území a potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem«. Dále se v zákoně stanoví, že »povinnosti může obec ukládat v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou, v přenesené působnosti může vydávat na základě a v jeho mezích nařízení obce, je-li k tomu zákonem zmocněna«. Je někde vymezen postup při vydávání těchto předpisů a kdo je oprávněn tyto předpisy vydávat? Může obec vydávat i nějaké další předpisy?

Vydávání předpisů (závazných norem) orgány obcí stanoví zákon o obcích, který obsahuje oprávnění k vydání předpisu zastupitelstvem obce, radou obce a v rámci obecního úřadu oprávnění pro tajemníka obecního úřadu, popř. starosty v případě, že funkce tajemníka obecního úřadu není zřízena. Předpisy vydané zastupitelstvem obce nebo radou obce jsou závazné pro všechny osoby (fyzické i právnické) na území obce, předpisy vydané tajemníkem obecního úřadu, popř. starostou, jsou závazné pro zaměstnance obce zařazené do obecního úřadu.

Vydávání právních předpisů obcí obecně upravuje zákon o obcích. Obec může vydávat dva druhy právních předpisů, a to obecně závazné vyhlášky obce v samostatné působnosti - jejich vydávání je vyhrazeno zastupitelstvu obce, které však nemůže vydávání těchto vyhlášek svěřit jinému orgánu obce, a nařízení obce v přenesené působnosti - jejich vydávání je vyhrazeno radě obce, která však obdobně nemůže vydání nařízení svěřit jinému orgánu obce. Není-li rada obce zřízena, vydává nařízení obce zastupitelstvo obce.

Obecně závazné vyhlášky, kterými se ukládají povinnosti, lze vydat pouze na základě zákona. Základním zmocňujícím ustanovením je § 10 zákona o obcích, zvláštní zákony obsahují další zmocňovací ustanovení. Nařízení může obec vydat jen na základě zákonného zmocnění k vydání tohoto právního předpisu. Obec se při vydávání nařízení řídí zákony a jinými právními předpisy. Podrobnosti k vydávání právních předpisů obce upravuje zákon o obcích v § 10 až 12. Vydávání právních předpisů obce patří mezi vyhrazené pravomoci příslušných orgánů obce - tedy zastupitelstva a rady. Obecní úřad by měl vždy příslušný orgán obce informovat o tom, jaký právní předpis na základě zmocnění v zákoně je obec oprávněna vydat. V informaci by měl být uveden rozbor potřeby vydání konkrétního předpisu, nebo naopak důvody, proč předpis nevydat.

Vedle výše uvedených právních předpisů je zastupitelstvo obce podle § 96 zákona o obcích povinno vydat jednací řád, v němž stanoví podrobnosti o jednání zastupitelstva obce. Rada obce je pak povinna vydat podle § 101 odst.4 zákona o obcích jednací řád, v němž stanoví podrobnosti o jednání rady obce, schvaluje podle § 102 odst. 2, písm. o) organizační řád obecního úřadu. Dalšími vnitřními předpisy schválenými orgány obce mohou být například Zásady vztahů orgánů obce k příspěvkovým organizacím, které byly zřízeny obcí, Zásady upravující postup obce při poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností a další. Tajemník obecního úřadu vydává spisový řád, skartační plán a pracovní řád obecního úřadu, vedle toho může vydat další předpisy pro vnitřní chod obecního úřadu, např. Pravidla pro organizování a řízení požární ochrany. Není-li tajemník obecního úřadu ustanoven, plní jeho úkoly starosta.

Je třeba zdůraznit, že předpisy vydané orgány obce nebo tajemníkem obecního úřadu nesmí být v rozporu se zákony a dalšími právními předpisy publikovanými ve sbírce zákonů.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.

právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down