01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyžadování údajů pro účely vymožení dlužné daně

Může magistrát města jako správce daně požadovat po právnické osobě podle zákona č. 280/2009 Sb. sdělení čísla účtu a bankovního spojení jejího zaměstnance, u které pobírá mzdu či plat, v souvislosti s vymožením dlužné daně a nemůže využít pro neznalost banky ustanovení § 57 odst. 3 tohoto zákona,...

Může magistrát města jako správce daně požadovat po právnické osobě podle zákona č. 280/2009 Sb. sdělení čísla účtu a bankovního spojení jejího zaměstnance, u které pobírá mzdu či plat, v souvislosti s vymožením dlužné daně a nemůže využít pro neznalost banky ustanovení § 57 odst. 3 tohoto zákona, podle něhož jsou to banky, pobočky zahraniční banky a spořitelní a úvěrní družstva a platební instituce, které jako poskytovatelé platebních služeb mají zákonnou povinnost na vyžádání správce daně poskytnout čísla účtů, údaje o jejich majitelích, stavech peněžních prostředků na účtech a o jejich pohybu a údaje o úvěrech, vkladech a depozitech? Nebude tím porušen zákon o ochraně osobních údajů?

Podle ustanovení § 5 odst. 1 písm. a) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, je správce povinen zpracovávat osobní údaje ke stanovenému účelu a může je zpřístupnit bez souhlasu subjektu údajů, jestliže provádí zpracování nezbytné pro dodržení právní povinnosti správce podle § 5 odst. 2 písm. a) tohoto zákona a ve spojení s ustanovením § 9 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, může správce daně shromažďovat osobní údaje a jiné údaje, jsou-li potřebné pro správu daní, a to jen v rozsahu, který je nezbytný pro dosažení cíle správy daní.

Je-li magistrát města (obec) správcem daně podle zákona č. 280/2009 Sb., je zaměstnavatel, po němž žádáte sdělení čísla účtu a bankovního spojení jeho zaměstnance v souvislosti s vymožením dlužné daně, povinnou osobou ve smyslu § 57 odst. 1 písm. a) a písm. b) s povinností podle § 58 odst. 1 tohoto zákona. Správce daně si může podle § 58 odst. 3 zákona číslo 280/2009 Sb. údaje podle § 57 tohoto zákona vyžádat jen v případě, že je nelze získat z úřední evidence, kterou sám vede; správce daně si může vyžádat potřebné údaje od osob uvedených v § 57 tohoto zákona jen v případě, že je nelze získat od jiného orgánu veřejné moci.

Kompetentní osobou k podání případného právního výkladu k ustanovením zákona č. 280/2009 Sb., kterým se při vybírání dlužné daně řídíte, je Ministerstvo financí České republiky.

Závěr: Není v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, požaduje-li obec, je-li správcem daně podle zákona č. 280/2009 Sb., po zaměstnavateli údaje o jeho zaměstnanci, a to v rozsahu nezbytném pro správu daní, nemohla-li si je opatřit jiným způsobem, a to zejména z jiné vlastní evidence obce nebo na základě žádosti od jiného orgánu veřejné moci.

Při zjišťování čísla účtu a bankovního spojení u zaměstnavatele by nemělo docházet k obtěžování nad míru nezbytně nutnou jen z důvodu usnadnění práce správce daně.

Případný právní výklad o tom, kdo je správcem daně podle zákona č. 280/2009 Sb., vám může poskytnout Ministerstvo financí.

JUDr. JANA KOSOBUDOVÁ

Úřad pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down