01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpřístupnění zdravotního stavu jiné osobě

Závodní lékařka v pracovním poměru v nestátním zdravotnickém zařízení, určená pro provádění preventivních prohlídek zaměstnanců obce, sdělila zdravotní stav zaměstnance obce jeho manželce, se kterou je v rozvodovém řízení a vedou spor ve věci péče o nezletilé dítě. Tímto jednáním mu měla lékařka...

Závodní lékařka v pracovním poměru v nestátním zdravotnickém zařízení, určená pro provádění preventivních prohlídek zaměstnanců obce, sdělila zdravotní stav zaměstnance obce jeho manželce, se kterou je v rozvodovém řízení a vedou spor ve věci péče o nezletilé dítě. Tímto jednáním mu měla lékařka způsobit újmu. Jak má tento zaměstnanec postupovat?

Zpřístupnit údaje o zdravotním stavu rodinným příslušníkům či jiným osobám může závodní lékařka jen tomu z nich, koho subjekt údajů přímo určí, nevyplývá-li ze zvláštního zákona jinak. Pokud by lékařka jako zaměstnankyně sdělila zdravotní stav neoprávněné osobě, mohlo by dojít k naplnění skutkové podstaty správního deliktu, resp. přestupku podle § 44 odst. 1 písm. a) zákona č. 101/2000 Sb. tím, že poruší povinnost mlčenlivosti podle § 15 odst. 1 tohoto zákona. Za to jí může Úřad pro ochranu osobních údajů uložit pokutu do výše 100 000 Kč. To však nevylučuje nárok poškozeného na náhradu újmy či škody, která mu v souvislosti s tímto jednáním vznikne.

Proto doporučujeme, aby dotčený zaměstnanec požádal písemně závodní lékařku o vysvětlení případně o napravení stavu, resp. vyloučení či upuštění od podávání informací manželce a v případě, že mu nebude vyhověno, poté se obrátil se stížností doplněnou o vzájemnou korespondenci na Úřad pro ochranu osobních údajů. Pokud by subjektu údajů v důsledku zpřístupnění osobních údajů o zdravotním stavu neoprávněné osobě vznikla újma, je při uplatňování jejího nároku kompetence dána místně a věcně příslušnému soudu.

JUDr. JANA KOSOBUDOVÁ

Úřad pro ochranu osobních údajů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down