01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Osudem CD a DVD disků už nemusejí být skládky

Staré CD a DVD disky již nebudou muset končit na skládkách a zatěžovat životní prostředí. Od začátku října je lidé v Česku totiž budou moci vhazovat do více než 1300 nádob na elektroodpad s logem Zelená firma rozmístěných po celé republice. Nezisková společnost REMA Systém, která stojí za projektem...

Staré CD a DVD disky již nebudou muset končit na skládkách a zatěžovat životní prostředí. Od začátku října je lidé v Česku totiž budou moci vhazovat do více než 1300 nádob na elektroodpad s logem Zelená firma rozmístěných po celé republice. Nezisková společnost REMA Systém, která stojí za projektem Zelená firma, následně zajistí jejich ekologickou likvidaci. Jde vůbec o první podobný počin v České republice. Dosud totiž tyto disky končily většinou ve směsném odpadu. Novinkou je rovněž zahájení sběru zářivek a tonerů.

Rozšířením sběru vychází společnost REMA Systém vstříc zájmu veřejnosti i firem o jednotnou likvidaci vysloužilých spotřebičů, náplní a nosičů dat. »CD a DVD sice nejsou podle oficiální klasifikace elektroodpadem, nicméně mnoho lidí to tak nevnímá,« připomněl Petr Kubernát, výkonný ředitel společnosti REMA Systém.

ODEVZDEJTE STARÉ CÉDÉČKO NA SVÉM PRACOVIŠTI

V Česku je už více než 1100 Zelených firem. »Sběrné nádoby slouží primárně pro zaměstnance, kteří do nich mohou odevzdávat drobný elektroodpad, baterie i stará CD a DVD přinesené ze svého domova. Vzhledem k nízké váze těchto komodit není žádný problém vzít je s sebou do práce. Projekt však řeší i firemní elektroodpad,« poznamenal Petr Kubernát.

CD a DVD jsou přitom pro životní prostředí velmi zatěžující. »Vyrábějí se totiž z polykarbonátu a tenké vrstvy, která obsahuje například titan, slitinu platiny a zlata. Po jejich uložení na skládku tedy hrozí nebezpečí, že se z této vrstvičky začnou do okolí uvolňovat těžké kovy. Doba rozložení CD na skládce se navíc odhaduje na milion let,« konstatoval Petr Kubernát.

KAŽDÝ ROK PŘINÁŠÍ 300 TUN NEPOTŘEBNÝCH CD A DVD

Podle odhadů se v tuzemsku ročně stává nepotřebnými několik desítek milionů kusů CD a DVD. »Jejich celková hmotnost dosahuje zhruba 300 tun,« upřesnil výkonný ředitel společnosti REMA Systém.

Projekt Zelená firma byl spuštěn v roce 2008 a v průměru do něj přibývá jedna firma denně. Celkem se v Zelených firmách vybralo více než 2500 tun elektroodpadu.

Bližší informace o projektu jsou umístěny na stránkách www.zelenafirma.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down