01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hlučnost dopravy sníží nová směs

PRAHA První praktické zkušenosti s asfaltovou směsí s nízkou hlučností VIAPHONE®, kterou vyvinula společnost Eurovia ve Francii, představil českým odborníkům Ing. Michal Sýkora, technický ředitel EUROVIA CS, a. s. V Praze tuto směs společnost zatím už položila na pokusném úseku v Praze-Horních...

PRAHA

První praktické zkušenosti s asfaltovou směsí s nízkou hlučností VIAPHONE®, kterou vyvinula společnost Eurovia ve Francii, představil českým odborníkům Ing. Michal Sýkora, technický ředitel EUROVIA CS, a. s. V Praze tuto směs společnost zatím už položila na pokusném úseku v Praze-Horních Počernicích a ve Slezské ulici, dále na silnici č. III/22222 u obce Hájek u Karlových Varů a na silnici č. II/324 mezi Starým Hradištěm a Pardubicemi. Směs byla využita i na současné rekonstrukci ulice 5. května v Praze (Severojižní magistrála), kde se následným měřením prokázalo, že VIAPHONE® skutečně výrazně snižuje hlučnost silničního provozu.


»Snížení hlučnosti způsobené pneumatikami vozidel je díky jemnozrnnosti této směsi. Vlákna napuštěná asfaltem totiž působí jako tlumič hluku,« vysvětlil Ing. Michal Sýkora. Oproti drenážnímu asfaltu je VIAPHONE® zároveň méně náchylný k zanesení a rovněž výrazně zvyšuje bezpečnost jízdy. Svými vlastnostmi je tedy velice vhodný pro výstavbu městských a příměstských komunikací a údržbu městských ulic, průtahů a kruhových křižovatek či příměstských a příjezdových komunikací.

VIAPHONE® je asfaltová směs zrnitosti 0/8 mm a vysokým obsahem hrubého kameniva. Obecně se jako pojivo používá silniční asfalt s přídavkem organických vláken. V závislosti na velikosti dopravního zatížení lze vybrat i některý polymery modifikovaný asfalt. Relativně vysoký obsah pojiva zlepšuje zpracovatelnost směsi a usnadňuje pokládku. Asfaltový beton VIAPHONE® je určen pro velmi tenké vrstvy a pokládá se v tloušťce 20-30 mm. Tato malá tloušťka eliminuje potřebu výškových úprav prvků inženýrských sítí ve vozovce a omezuje problémy s napojeními.

První pokládky nové asfaltové směsi VIAPHONE® se provedly už také v Česku.

FOTO: ARCHIV EUROVIA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down