01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přístřešky: Vítězí jednoduchost

Zastávkové přístřešky sice řadíme mezi prvky městského mobiliáře, ale svou velikostí se už dostávají na pomezí malé architektury. Zvláště markantní je to u zastřešení větších zastávkových uzlů nebo malých nádraží. DESIGN, KONSTRUKCE A BEZPEČNOST Tomu odpovídá i konstrukce - nejčastější je ocelová...

Zastávkové přístřešky sice řadíme mezi prvky městského mobiliáře, ale svou velikostí se už dostávají na pomezí malé architektury. Zvláště markantní je to u zastřešení větších zastávkových uzlů nebo malých nádraží.

DESIGN, KONSTRUKCE A BEZPEČNOST

Tomu odpovídá i konstrukce - nejčastější je ocelová konstrukce se střešní krytinou z plechu, skla nebo polykarbonátu, ale časté jsou i zděné či betonové konstrukce. Ty už mají charakter malé stavby. Zvláště v turisticky oblíbených lokalitách jsou rozšířené i dřevěné konstrukce. Výplně stěn mohou být ze skla, méně rozšířené a kvůli možnosti poškození ohněm nebo nožem jsou výplně plastové.

Obecným problémem všech zastávkových přístřešků je jejich transparentnost či netransparentnost. Zastávkový přístřešek je poměrně malý objekt, veřejně a kdykoliv přístupný - a z toho vyplývají problémy. Použijeme-li plné stěny, získáme požadovanou ochranu před nepřízní počasí a vyhneme se křehkým materiálům, jako je sklo. Na druhou stranu však vytvoříme tmavý kout, který může být využíván k úplně jiným účelům, než bylo zamýšleno - jako WC nebo jako útočiště někoho, kdo má důvod se skrývat. To může být občas i nebezpečné a cestující, zvláště když jsou sami, se pak přístřešku spíše vyhýbají.

Přístřešky ve městě, tedy v ulici či na náměstí by navíc neměly vytvářet optickou bariéru. Kvůli průhledům na okolní architekturu i kvůli bezpečnosti daleko hustějšího silničního provozu.

Protože jde o stavbu, vztahují se na všechny přístřešky běžné stavební normy. To mimo jiné znamená, že každá konstrukce musí mít odpovídající statický výpočet a pochopitelně odpovídající betonové základy.

RADĚJI JEDNODUCHÝ STYL NEŽ »MALEBNÝ«

Stylů najdeme u přístřešků mnoho a odpovídá to přibližně stavu architektury. Je samozřejmě žádoucí, a to i v turisticky atraktivních místech, nevytvářet kýčovité »malebné« struktury - jen mizivé procento nakonec dopadne aspoň trochu dobře. Ať už použijeme jakýkoliv z výše zmíněných materiálů, vždy je třeba uplatnit vysoké nároky na úroveň designu či architektury. Neexistuje město či obec ani žádná lokalita v nich, která by si to nezasloužila.

Nabízí se mnoho příkladů vynikajících přístřešků, např. z kombinované konstrukce z oceli a skla, oceli a plechu nebo oceli a dřeva. Najdeme i zajímavé kousky celodřevěné i kombinace dřeva a skla a občas se též objeví zajímavé zděné či betonové stavbičky. Je však bohužel pravdou, že negativních, vytvářených na koleně nebo rádoby malebných konstrukcí je mnohem víc.

V posledních letech se objevily i krajské dotační programy, které pomohly s financováním mnoha venkovských přístřešků, avšak bohužel skoro nikde nepatřila úroveň designu k výběrovým kritériím. Nebojím se říct, že výsledky často dokonce zhoršily původní situaci.

DAVID KARÁSEK

MMCité a.s.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down