01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástroje aktivní politiky zaměstnanosti

Úřady práce poskytují příspěvky na jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti České republiky na základě žádosti zaměstnavatele nebo uchazeče o zaměstnání, který se rozhodl stát osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ). O poskytnutí příspěvku uzavírá úřad práce se zaměstnavatelem nebo...

Úřady práce poskytují příspěvky na jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti České republiky na základě žádosti zaměstnavatele nebo uchazeče o zaměstnání, který se rozhodl stát osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ). O poskytnutí příspěvku uzavírá úřad práce se zaměstnavatelem nebo uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti písemnou dohodu.

REKVALIFIKACE ZAMĚSTNANCŮ

O rekvalifikaci zaměstnanců spočívající v získání, zvýšení nebo rozšíření kvalifikace může úřad práce uzavřít se zaměstnavatelem dohodu. V takovém případě pak úřad práce může zaměstnavateli nebo rekvalifikačnímu zařízení plně nebo částečně uhradit náklady na rekvalifikaci zaměstnanců včetně nákladů, které s tím souvisejí.

Překlenovací příspěvek: Od letošního 1. ledna je novým nástrojem na podporu zahájení samostatné výdělečné činnosti osob, které jsou vedeny jako uchazeči o zaměstnání. Je určen na úhradu provozních nákladů při zahájení této činnosti. Poskytuje se nejdéle po dobu 5 měsíců. Měsíční výše příspěvku činí nejvýše 0,25 násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla uzavřena dohoda o překlenovacím příspěvku. Letos je to 5831 Kč. Úřad práce tudíž může v roce 2011 poskytnout překlenovací příspěvek až do výše 29 155 Kč. O jeho poskytnutí lze požádat nejpozději do 30 kalendářních dnů ode dne uzavření dohody o poskytnutí příspěvku na zřízení společensky účelného pracovního místa za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Překlenovací příspěvek se vyplácí jednorázově za celé dohodnuté období a je splatný do 30 kalendářních dnů od uzavření dohody o poskytnutí tohoto příspěvku.

Za provozní náklady, na které lze osobě samostatně výdělečně činné poskytnout překlenovací příspěvek, se považují nájemné a služby s ním spojené (s výjimkou nájemného za bytovou jednotku a souvisejících služeb). Dále to jsou náklady na dopravu materiálu a hotových výrobků a na opravu a údržbu objektu, ve kterém je provozována samostatná výdělečná činnost, pokud tento objekt vlastní osoba samostatně výdělečně činná (včetně nákladů, které souvisejí s provozováním samostatné výdělečné činnosti).

Je-li součástí uvedených nákladů daň z přidané hodnoty a osoba samostatně vydělečně činná není plátcem této daně, považuje se daň z přidané hodnoty za provozní náklad.

Příspěvek na zapracování: Od letošního 1. ledna stejně jako v roce 2010 může úřad práce poskytnout zaměstnavateli tento příspěvek, pokud přijímá do pracovního poměru uchazeče o zaměstnání, jemuž úřad práce věnuje zvýšenou péči (§ 33 zákona o zaměstnanosti), a to až ve výši 12 000 Kč. Příspěvek se poskytuje na základě dohody mezi úřadem práce a zaměstnavatelem maximálně po dobu 3 měsíců.

Měsíční příspěvek na jednu fyzickou osobu, která se zapracovává, může činit maximálně polovinu minimální mzdy, tj. 4000 Kč.

Přechod na nový podnikatelský program: Od 1. ledna 2011 stejně jako v roce 2010 může úřad práce poskytnout zaměstnavateli uvedený příspěvek ve výši 24 000 Kč na jednoho zaměstnance. Příspěvek lze poskytovat na částečnou úhradu náhrady mzdy, která zaměstnancům přísluší podle pracovněprávních předpisů, a to maximálně po dobu 6 měsíců. Měsíční příspěvek na jednoho zaměstnance může činit nejvýše polovinu minimální mzdy, tj. 4000 Kč.

SPOLEČENSKY ÚČELNÉ PRACOVNÍ MÍSTO

Letos od 1. ledna může úřad práce poskytnout zaměstnavateli v závislosti na míře nezaměstnanosti v daném okrese příspěvek ve výši maximálně 93 296 Kč proti 91 584 Kč (tj. o 1712 Kč více) a 139 944 proti 137 376 Kč (tj. o 2568 Kč více).

Ve stejné výši lze poskytnout příspěvek uchazeči o zaměstnání, který zřídil společensky účelné pracovní místo po dohodě s úřadem práce za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti. Při zřízení více než 10 společensky účelných pracovních míst na základě jedné dohody může výše příspěvku na jedno takové pracovní místo činit v závislosti na míře nezaměstnanosti v daném okrese maximálně 139 944 Kč proti dosavadním 137 376 Kč (tj. o 2568 Kč více) a 186 592 Kč proti 183 168 Kč (tj. o 3424 Kč více).

Vyhrazení společensky účelného pracovního místa: Tento příspěvek může být poskytován až do výše vyplacených mzdových nákladů na zaměstnance přijatého na vyhrazené pracovní místo včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance. Příspěvek lze poskytovat nejdéle po dobu 6 měsíců.

Přijme-li zaměstnavatel od 1. ledna 2011 na vyhrazené pracovní místo uchazeče o zaměstnání se zdravotním postižením nebo staršího 50 let věku, může mu být příspěvek poskytován až po dobu 12 měsíců.

VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ PRÁCE VE PROSPĚCH OBCÍ

Veřejně prospěšnými pracemi jsou časově omezené pracovní příležitosti spočívající zejména v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiné obdobné činnosti ve prospěch obcí nebo státních nebo jiných obecně prospěšných institucí, které vytváří zaměstnavatel nejdéle po 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, a to i opakovaně k pracovnímu umístění uchazečů o zaměstnání.

Pracovní příležitosti jsou vytvářeny na základě dohody s úřadem práce, který na ně může zaměstnavateli poskytnout příspěvek.

Příspěvek lze poskytnout až do výše skutečně vyplacených mzdových nákladů na zaměstnance vykonávajícího tyto práce včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které zaměstnavatel za sebe odvedl z vyměřovacího základu tohoto zaměstnance.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down