01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sazebník úhrad za poskytování informací

Zvažujeme, že bychom od Nového roku na obci začali »zpoplatňovat« žádosti o informace podle zákona č. 106. Jak bychom měli postupovat? Podle § 17 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále též zákon č. 106) jsou povinné subjekty (i...

Zvažujeme, že bychom od Nového roku na obci začali »zpoplatňovat« žádosti o informace podle zákona č. 106. Jak bychom měli postupovat?

Podle § 17 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále též zákon č. 106) jsou povinné subjekty (i obce) v souvislosti s poskytováním informací oprávněny, nikoli povinny, žádat úhradu vynaložených nákladů. Úhrada je příjmem povinného subjektu.


Zákon č. 106 upravuje základní pravidla stanovení a vyžadování úhrady nákladů, bližší podrobnosti jsou pak obsaženy v nařízení vlády č. 173/2006 Sb., o zásadách stanovení úhrad a licenčních odměn za poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Základní zásadou z těchto předpisů vyplývající je, že úhradu lze požadovat pouze za skutečně vynaložené náklady s poskytnutím informací, v žádném případě tedy nelze spojovat požadavek úhrady již jen se samotným podáním žádosti, jak by snad dotaz naznačoval.

Pokud chce obec po žadatelích v souvislosti poskytováním informací vyžadovat úhradu nákladů, je v prvé řadě nezbytné, aby vydala sazebník úhrad. Zákon č. 106 (ani jiný právní předpis) výslovně nestanoví, který z orgánů obce by měl sazebník vydat, s ohledem na pravidlo obsažené v § 102 odst. 3 zákona o obcích, tak vydání sazebníku spadá do působnosti rady obce, která může tuto kompetenci svěřit starostovi nebo obecnímu úřadu (pokud si ovšem vydání sazebníku nevyhradí zastupitelstvo obce). V případě, že se v obci rada obce nevolí, spadá vydání sazebníku do pravomoci starosty. Vydaný sazebník se bude vztahovat na žádosti vyřizované všemi orgány obce, a to jak v samostatné, tak v přenesené působnosti. Je třeba pamatovat na to, že vydaný sazebník musí být zveřejněn v sídle povinného subjektu a také způsobem umožňujícím dálkový přístup.

V sazebníku by měly být uvedeny jednotlivé zpoplatňované položky; výše celkové požadované úhrady se pak stanoví jako součet dílčích částek u jednotlivých využitých položek. Je třeba upozornit, že v sazebníku lze stanovit sazby pouze za zákonem výslovně zmíněné náklady, tzn. náklady za pořízení kopií, opatření technických nosičů dat, na kterých bude uvedena požadovaná informace, odeslání informací žadateli (lze formou odkazu na aktuální sazebník poštovních služeb), včetně případného balného, a osobní náklady spojené s mimořádně rozsáhlým vyhledáním informací. Sazby je třeba vždy stanovit tak, aby odpovídaly skutečně vynaloženým nákladům.

V sazebníku lze rovněž stanovit, za jakých podmínek nebude po žadateli úhrada požadována.

Sazebník se vydává na dobu účetního období (tzn. v obci na kalendářní rok), nedojde-li v mezidobí ke změně skutečností ovlivňujících v něm stanovené sazby.

Teprve až bude obcí sazebník vydán, je možné po žadatelích vyžadovat úhradu nákladů souvisejících s poskytnutím požadovaných informací. Ve stručnosti lze postup při vyžadování úhrady popsat takto:

1. o požadavku úhrady nákladů je zapotřebí žadatele informovat před poskytnutím informace; z oznámení musí být zřejmá nejen výše požadovaných nákladů, ale rovněž to, na základě jakých skutečností a jakým způsobem byla výše úhrady vyčíslena; nesplní-li obec tuto oznamovací povinnost, ztrácí nárok na úhradu nákladů,

2. žadatel by měl požadovanou úhradu zaplatit do 60 dnů ode dne oznámení její výše; pokud tak neučiní, obec žádost odloží (o lhůtě pro zaplacení včetně důsledku nezaplacení by proto měl být žadatel obcí rovněž informován),

3. v případě, že žadatel nesouhlasí s oznámenou výší úhrady, může ji do 30 dnů ode dne jejího oznámení napadnout stížností; stížnost se podává u obce a v případě, že obec stížnosti sama zcela nevyhoví, rozhoduje o ní nadřízený orgán (ve vztahu k obci je to krajský úřad); po dobu vyřizování stížnosti výše uvedená 60denní lhůta pro zaplacení úhrady nákladů neběží,

4. informaci obec poskytne až po zaplacení požadované úhrady.

 

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down