01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejné osvětlení může být inteligentní

Správně řešené veřejné osvětlení je navrhováno profesionálními světelnými techniky, kteří provedou výpočty tak, aby osvětlení splňovalo parametry dané platnými normami po celou dobu provozu.

Z toho plyne, že regulací hladiny osvětlení na silnicích v noci nemyslíme vypínání veřejného osvětlení, ani nebezpečnější vypínání každého druhého svítidla, ale snížení hladiny v méně frekventované časy tak, aby zůstala zachována dostatečná rovnoměrnost. Ta je pro bezpečné odhalení překážky řidičem v dostatečně krátkém čase zásadní!

Regulace soustav veřejného osvětlení může mít mnoho podob. Od nejjednodušších systémů, až po sofistikované řídicí systémy, které nabízí mnoho jiných výhod než »pouhou« úsporu elektrické energie. Právě tato »hudba budoucnosti« v oblasti řízení veřejného osvětlení je předmětem tohoto článku, tedy systémy řízení, kdy z jakéhokoli počítače můžete jednoduše přes internet řídit jednotlivá svítidla. Možná se budete divit, ale několik takových systémů funguje i u nás, včetně první celosvětové instalace systému, který nepotřebuje, aby řízená svítidla byla od stejného výrobce!

KONTROLA PŘEDEVŠÍM

Představte si, že můžete z pohodlí své kanceláře nastavovat a měnit schémata stmívání veřejného osvětlení; můžete jinak stmívat na hlavních tazích, v centru či v obytných zónách. Tato nastavení se mohou lišit podle toho, zda je noc mezi všedními dny nebo noc z pracovního dne na sváteční - a můžete je měnit podle aktuální potřeby.

Představte si, že v noci může dispečink rozsvítit libovolné světelné body - například uprostřed noci, kdy soustava svítí jen na 60 %, lze plně rozsvítit svítidla nad místem nehody tak, aby záchranáři dobře viděli na svou práci.

Představte si, že správce vašeho veřejného osvětlení zná přesně historii každého svítidla a světelného zdroje. Díky plánované, a tedy levnější údržbě může ušetřit náklady na drahou operativní údržbu - třeba tak, že světelné zdroje nemění po jednom, jakmile dosvítí, nýbrž skupinově podle stavu nasvícených hodin a deklarované doby života.

Představte si, že při výskytu poruchy dispečer jednoduše pošle pokyny k opravě na mobil četě ve službě, která ihned po dokončení práce popíše svůj zákrok.

Představte si, že díky systému řízení osvětlení můžete kontrolovat provozovatele vaší soustavy - máte vždy přesné informace o počtu poruch, o době, kterou trvalo poruchu odstranit... Vždy máte jasnou a přesnou kontrolu nad tím, jsou-li fakturované částky za energii či práci v pořádku.

Představte si, že díky jednoduchému propojení řídicího systému a internetových stránek města mohou obyvatelé města sledovat aktuální spotřebu veřejného osvětlení nebo ji porovnávat s minulými roky.

NEJEN NÁKLADY NA ENERGII, ALE TAKÉ NA PRÁCI

Zkrátka moderní systém řízení veřejného osvětlení není jen krabička snižující spotřebu, ale systém komplexní správy veškerého majetku a zdrojů, které patří k soustavě veřejného osvětlení. Díky správně navrženému a efektivně využívanému řídicímu systému lze spořit nejen náklady na energii, ale také náklady na údržbu a opravy, které již dnes v některých zemích představují vyšší zatížení než spotřebovaná energie.

Tyto systémy nacházejí uplatnění již dnes. Jejich pravý rozmach však lze očekávat v nejbližších letech s postupným zlepšováním parametrů a snižováním cen LED svítidel.

Jako ve všech oblastech lze i zde říci, že existují řešení kvalitní a řešení kvalitní méně. Proto je vždy třeba využít profesionála, který osvětlovací i řídicí soustavu navrhne optimálně pro každý jedinečný případ a především dokáže spočítat ekonomické přínosy a návratnost nemalé investice do takového systému.

HYNEK BARTÍK

Philips Česká republika s. r. o.

Chcete vědět a vidět více?

Pokud vás zajímá současnost i budoucnost využití světla v prostředí měst, pak je právě pro vás určen Festival světla a videomappingu, který se uskuteční ve dnech 27. 9.-1. 10. 2011 v Olomouci.Jeho odbornému programu bude 29. 9. vévodit mezinárodní konference Světlo pro naše města uspořádaná pod taktovkou společnosti Philips.

Konference se chystá především pro primátory, starosty a zastupitele měst a obcí, stejně jako pro odborníky pracující s veřejným osvětlením a architekty. V části určené zejména pro představitele municipalit se přednášky zaměří na vysvětlení současného stavu a výhledy technologie LED pro použití ve veřejném osvětlení a architektuře. Bude prezentována studie ekonomické proveditelnosti výměny veřejného osvětlení s LED svítidly a v této části zazní také prezentace o inteligentním řízení veřejného osvětlení.

Nejen pro města, ale také pro architekty budou zajímavé přednášky z oblasti urbanistického osvětlení, které ukáží, jak může světlo přispět k vytvoření té správné atmosféry ve městech.

V západní Evropě je pro návrh konceptu osvětlení měst zásadní osoba světelného designéra, profese, která v zemích našeho regionu neexistuje. Proto bude nosnou přednáškou prezentace nejslavnějšího z nich, Rogera Narboniho, který navrhoval plán osvětlení např. Paříže a Atén. Ve své přednášce vysvětlí, co je to světelný design, na svých projektech ukáže použití světla v urbanismu, osvětlí, co je to »Lighting Master Plan« města a ukáže prvky architekturního osvětlení.

Účast na konferenci je omezena a je podmíněna registrací účastníků. On-line registraci i podrobné informace o konferenci naleznete na www.vzari.cz/konference.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down